Metal horror circus Lacuna Coil strijkt neer in Leiden

Facebookrssmail

Lacuna Coil is een Italiaanse symfonische metalband uit Italië. Begin dit jaar gaven ze een speciale show ter ere van het twintigjarige jubileum. Een registratie van dit concert onder de titel ‘The 119 Show – Live In London’ komt eind deze week uit als live album, dvd en blu-ray. Om deze release te promoten doen ze deze maand een korte tournee met optredens in Duitsland, België, Nederland, Zwitserland en Italië. Op zondagavond staan ze samen met Amberian Dawn als voorprogramma in Leiden.

Amberian Dawn is afkomstig uit Finland. Een jaar geleden kwam hun achtste en laatste album ‘Darkness of Eternity’ uit. De band met zangeres Päivi “Capri” Virkkunen in het middelpunt speelt melodische symfonische powermetal met ook duidelijke popinvloeden. Dat is meteen te horen in het vlotte ‘Valkyries’ waar de band mee opent.

De Finse band laat een gevarieerde set horen met nummers uit hun ruim tien jarige bestaan. Van de laatste cd spelen ze ‘Dragonflies’ en ‘Maybe’. Amberian Dawn wordt ook wel de metal versie van Abba genoemd. Het zal dan niet iedereen verbazen als ze zich eindelijk eens aan een coversong wagen dit er eentje is van de succesvolle popformatie uit Zweden. Capri, die overigens ook deel uit maakt van de Finse Golden Abba show, vertolkt ‘Lay All Your Love on Me’ uitstekend. Ze besluiten hun veertig minuten durende optreden met het titelnummer van hun debuutalbum ‘River of Tuoni’.

Het Italiaanse Lacuna Coil onder leiding van frontman Andrea Ferro en frontvrouw Christina Scabbia is ooit begonnen als symfonische gothic metalband maar zijn inmiddels flink doorontwikkeld tot een alternatieve rock- en metalband van internationale allure. Om hun twintig jarig bestaan te vieren zijn ze vanavond met hun metal horror circus in Leiden neergestreken. Het podium bestaat uit een halve circustent waarin als eerste de geschminkte bassist Marco Coti Zelati, gitarist Diego Cavalotti en drummer Ryan Blake Folden verschijnen. Als het eerste nummer ‘A Current Obsession’ wordt ingezet komt ook het vocale duo Scabbia en Ferro op het podium.

De set bestaat uit veel nummers uit het verleden. Met ‘My Wings’, ‘Veins of Glass’ en ‘Senzafine’ gaan ze zelfs terug naar het prille begin van hun bestaan eind vorige eeuw. Zo is er vanavond meer oud werk te horen. ‘One Cold Day’ wordt opgedragen aan Claudio Leo. De gitarist die het begin van Lacuna Coil meemaakte overleed in 2013. Ook voor meer recent werk is ruimte, zoals de door fans geliefde nummers ‘Heaven’s a Lie’ en ‘Comalies’. Van de laatste cd ‘Delerium’ wordt alleen ‘Blood, Tears, Dust’ en het afsluitende nummer ‘The House of Shame’ gespeeld. Uiteraard willen de fans meer horen.

De band keert terug voor drie toegiften. Ze starten de terugkeer op het podium met de klassieker ‘Our Truth’. Hierna mogen de fans meezingen in de Depeche Mode cover ‘Enjoy the Silence’. Lacuna Coil is dan aangekomen bij het laatste nummer van de avond. Cristina vertelt dat de titel van deze song ook gebruikt wordt voor een jubileumboek dat zal gaan uitkomen en de geschiedenis van de band zal vertellen. De boodschap van het nummer ‘Nothing Stands in Our Way’ is als je een droom hebt, dan moet je er gewoon voor gaan. Lacuna Coil doet dat al twintig jaar lang en het succes bewijst dat ze het juiste pad hebben gekozen.

Foto’s (c) Frans van Arkel

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ