Moonkings opnieuw succesvol in Hedon

Facebookrssmail

Het Nederlandse Vandenberg’s Moonkings heeft de afgelopen zomer bepaald niet stilgezeten; in aanloop naar de release van het tweede album, ‘MKII’, speelde de band rond ex-Whitesnakegitarist Adrian Vandenberg op verschillende festivals en podia in Nederland. Na de album-release show in Atak in Enschede, de thuisstad van de band, waren de Moonkings echter nog steeds niet uitgespeeld. Op 22 december stond de band niet voor het eerst in een vol, enthousiast Hedon in Zwolle.

RUV

Om kwart over acht komt het trio RUV het podium opgelopen om de avond te openen. Al vroeg tijdens het openingsnummer ‘Devil Inside Of Me’ knapt er een gitaarsnaar, maar gitarist Jim Zwinselman laat zich nergens door tegenhouden; onverstoord speelt hij het nummer uit zonder ogenschijnlijk maar een noot te laten vallen. Na een snelle gitaarwissel speelt het powertrio door, en laat met de slepende, stampende bluesrock een geluid horen waarvan het lastig voor te stellen is dat het slechts door drie mannen geproduceerd wordt. Bassist/zanger Jeroen Nielen is een charmante frontman die de nummers moeiteloos aan elkaar kletst en aangezien de zaal tijdens het optreden van RUV steeds voller stroomt, krijgt de band bij het afscheid het harde applaus dat het onbetwist verdiend heeft.

Vandenberg’s Moonkings

Terwijl het podium weer wordt omgebouwd groeit het publiek nog steeds, en als om kwart over negen de lichten uitgaan en de spotlights zich richten op de uil van het Moonkingslogo achterop het podium is de zaal tot de rand gevuld. De Moonkings komen onder daverend applaus en geschreeuw op en trappen af met ‘Tightrope’, dat ook het eerste nummer van het nieuwe album is. Pas na het vierde nummer, ‘Steal Away’, neemt zanger Jan Hoving de tijd voor een praatje. Hij bedankt het publiek en na een korte introductie van het volgende nummer, ‘Angel In Black’, gaat de band onvermoeid door met de snoeiharde rockshow waar fans uit alle hoeken en gaten van Nederland voor gekomen zijn.

‘Close To You’, een nummer van het debuutalbum van de band uit 2014, is een publiekslieveling die van begin tot eind keihard wordt meegebruld door de stampvolle zaal. Als er een standaard met een akoestische gitaar voor Ad wordt neergezet weet het publiek al welk nummer volgt, en even later komt de klassieker ‘Burning Heart’ uit 1983 langs die het begin betekende voor Ad Vandenbergs internationale carrière. Na al het gitaargeweld uit de vorige nummers is een akoestisch tussenstuk een perfecte afwisseling, en alleen Ad en Jan gaan op grote kisten voorop het podium zitten voor een pure, akoestische uitvoering van ‘What Doesn’t Kill You’ en ‘Sailing Ships’. Ondanks de intieme setting en de serieuze ballads kunnen Ad en Jan hun lachen soms niet inhouden, en de geweldige interactie tussen de bandleden zorgt in de zaal voor een uitbundige stemming.

Als de rest van de band er weer bij komt barst het echte spektakel weer los met het tijdloze ‘Judgement Day’, waar drummer Mart een opvallend goede tweede stem zingt; even later laat hij zijn echte meesterschap zien tijdens een fenomenale drumsolo. Tijdens het laatste stuk van ‘The Fire’ leven Mart en Sem zich volledig uit op hun drums en basgitaar, en de bewondering en trots zijn van Ads gezicht te lezen als hij naar zijn jonge maar meer dan bekwame bandleden naast hem op het podium kijkt. Na deze climax loopt de band af, maar het publiek hoeft niet lang te schreeuwen voor de bandleden weer lachend het podium opkomen voor een toegift. Die toegift bestaat uit niet minder dan vier nummers; ‘Here I Go Again’ kan natuurlijk niet ontbreken, maar de Moonkings hebben nog genoeg energie over voor ‘Lust and Lies’ en een cover van One Republic’s ‘Love Runs Out’. De echte afsluiter van de avond is niet alleen een eerbetoon aan Led Zeppelin, maar ook het perfecte nummer om het publiek nog één keer hard te laten schreeuwen en dansen; iedereen leeft zich uit op ‘Rock and Roll’ en het refrein wordt zonder eindeloos door het publiek meegezongen. Om kwart voor elf is de bijna continu doorlopende show afgelopen en kan het publiek weer rustig ademhalen. De Moonkings spelen hun laatste show van het jaar op 23 december in Weert, maar veel Moonkingsfans hebben het jaar in Zwolle alvast perfect kunnen afsluiten met flinke dosis hardrock van een van de beste rockbands die Nederland rijk is.

Foto’s (C) Anneke Klungers

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ