ICARUS WITCH – GOODBYE CRUEL WORLD

Facebookrssmail

Na ruim 6 jaar brengt de Amerikaanse band Icarus Witch hun langverwachte vijfde album ‘Goodbye Cruel World’ uit via Cleopatra Records. Het album is tevens de allereerste met hun nieuwe zanger Andrew D’ Cagna. De muziek kent diverse invloeden uit de Goth, AOR, Classic Metal, en moderne heavy rock. Het Britse tijdschrift Metal Hammer UK noemde de band ooit de uitvinders van de ‘new Wave of Traditional Metal’ genre.

In 2003 opgericht door bassist Jason Myers bracht de band hun debuut ‘Capture of Magic’ uit in 2005. Daarna volgde nog ‘Songs For The Lost’ (2007) ‘Draw Down The Moon’ (2010) en ‘RISE’ (2012)
In 2010 stapte vocalist Matthew Bizillia uit de band en sinds april van dit jaar maakt Andrew D’ Cagna deel uit van de band. Sinds hun oprichting toerde de band o.a. met Y&T en de band van voormalig Iron Maiden zanger Paul Di’ Anno.
Tevens opende Icarus Witch voor Heaven And Hell tijdens een van hun laatste concerten met Ronnie James Dio.

De band opent meteen stevig met titeltrack ‘Goodbye Cruel World’ en wat direct opvalt is de uitstekende stem van zanger Andrew D’ Cagna. Onder een prima klinkende gitaarriff en stevig drumwerk zet hij een prachtige, zuivere stem op. Het refrein van ‘Goodbye Cruel World’ is vrij melodieus en kun je lekker meezingen. Tevens worden de achtergrondkoortjes op het refrein prima en in harmonie meegezongen. Een uitstekende track, welke tevens een prima single zou kunnen zijn voor radio airplay.

De band speelt lekker door op tracks als ‘Misfortune Teller’, ‘Lightning Strikes’, ‘Through Your Eyes’
Eigenlijk zette de openingstrack al meteen de toon voor de sound van de rest van het album want muzikaal gezien zit daar weinig verschil in. De sound van de band wordt gekenmerkt door een stevig, melodieuze Classic Heavy Metal gitaar sound, en stevig bijpassend drumwerk. En melodieuze vocalen met bijpassend achtergrondkoor, welke de luisteraar lekker mee kan zingen. ‘Mirage’ is een instrumentale opener, gevolgd door ‘Through Your Eyes’, waarbij tijdens het intro gebruik wordt gemaakt van synths. Tevens is op ‘Through Your Eyes’ meer ruimte weggelegd voor het basspel van bassist Jason Myers als muzikale interval.

De ruimte van het basspel wordt verder uitgebouwd op de instrumentale track ‘The Flood’. Deze vier minuten durende compositie is eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt. De gitaarsolo heeft meer weg van een Progressive Metal sound en past eigenlijk in z’n geheel niet helemaal op het album. Toch verdienen Icarus Witch hier credits voor vanwege het experiment, wat op zich in ‘The Flood’ prima wordt uitgevoerd.

Bij tracks als ‘Silence of The Siren’ ‘Possessed By You’, ‘Antivenom’ en afsluiter ‘Until The Bitter End’ begint de verveling een beetje toe te slaan. Op ‘Silence of The Siren’ klinkt het gitaarspel wel erg rechtlijnig en ‘Possessed By You’ is een wat langzamere track, waarbij de gitaarsound zich wel erg ongeïnspireerd voortkabbelt.
‘Antivenom’ daarentegen begint met een atmosferische intro van gitaarriff en zang, waarna de luisteraar wordt verrast door de toevoeging van vrouwelijke achtergrondvocalen. Uitstekend gevonden en voegen ook echt iets toe aan de zang en de gehele track. ‘Until The Bitter End’ is een prima mid-tempo afsluiter waarin de band niet meer iets vernieuwends doet, maar gewoon lekker laat horen wie ze zijn. Een prima gitaarsolo als bridge en aan het einde rond het album mooi af in zijn geheel.

Echt vernieuwend is het niet, maar door de uitstekende zangkwaliteiten van Andrew D’ Cagna en melodieuze gitaarspel van gitarist Quinn Lukas is het een prettig album geworden. De songs zijn uitstekend geproduceerd en worden gekenmerkt door een typische Classic Heavy Metal productie. Waarbij er duidelijk voor is gewaakt om de pure sound in de muziek te bewaren. Er staan uitstekende songs op die prima worden uitgevoerd en ook de vocalsound past prima bij de sfeer en sound die de muziek oproept.
Prima album voor de liefhebbers van Ronnie James Dio, Judas Priest, en Iron Maiden.
(75/100) (Cleopatra Records)

 

TRACKLIST GOODBYE CRUEL WORLD

  1. Goodbye Cruel World
  2. Misfortune Teller
  3. Lightning Strikes
  4. Mirage
  5. Through Your Eyes
  6. The Flood
  7. Silence of The Siren
  8. Possessed By You
  9. Antivenom
  10. Until The Bitter End

 

LINE UP ICARUS WITCH

Jason Myers – Bass
Quinn Lukas – Guitars
Andrew D’Cagna – Vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ