WHITESNAKE – UNZIPPED

Facebookrssmail

Behalve natuurlijk hun stevige wereldbekende Classic Rock en Glamsound van hits als ‘Still of The Night’ en ‘Here I Go Again’ hebben de heren van Whitesnake ook regelmatig tracks in akoestische vorm gespeeld en opgenomen. Echter werden deze versies vaak uitgebracht als bonustracks, maar nooit op een cd. En al helemaal niet in de vorm van een boxset.

Dus besloten de heren afgelopen oktober ‘Unzipped’ uit te brengen via Rhino Entertainment.
Een 5 cd boxset met louter akoestische opnamen van de afgelopen 20 jaar.

Is deze boxset een must have of om de fans warm te houden voor de uitgestelde release van het nieuwe album ‘Flesh and Blood’? Allebei, want de tot nu toe alleen in 1997 uitgebrachte Japanse release ‘Stakers in Tokyo’, en tevens een van de laatste live opnamen met gitarist Adriaan Vandenberg, was tot nu toe nog niet eerder in Europa verschenen. Met ‘Unzipped’ hebben de Europese fans alsnog de kans gekregen om dit album te beluisteren. Verder bestaat ‘Unzipped’ uit de cd’s ‘The Love Songs’, ‘Starkers in Europe’, ‘More Starkers’ en ‘Up & Close Personal’.

Verrassend op ‘The Love Songs’ is echter de songkeuze. Door te kiezen voor David Coverdales solo track ‘Love is Blind’ en tracks van de latere albums ‘Good To Be Bad’ (2008) ‘Forevermore’ (2011) weet de band het juist interessant te houden dan de geijkte hits die men automatisch zou verwachten bij een akoestische release. Tracks als o.a. ‘Love is Blind’, ‘One of These Days’ en ‘Summer Rain’ zijn qua akoestische sound niet heel vernieuwend, aangezien alle tracks worden uitgevoerd in de typische gelikte Whitesnake productie met een tot in de puntjes gearrangeerde sound. Maar van Whitesnake weet je wat je als luisteraar kan verwachten: uitstekende songs en spetterend gitaarwerk, ook in akoestische vorm.

Op de Live-cd’s ‘Starkers in Tokyo’ en ‘Starkers in Europe’ hoor je wel het repertoire wat de luisteraar doorgaans verwacht van Whitesnake. Zoals eerder gezegd is ‘Starkers in Tokyo’ een nog nooit eerder uitgebrachte release in Europa met daarop uitstekende live uitvoeringen van ‘The Deeper The Love’, ‘Love Ain’t No Stranger’, ‘Is This Love’, en ‘Fool For Your Loving’. ‘Starkers in Europe’ bestaat uit opnamen uit verschillende Europese steden (o.a. Warsaw, Keulen, Parijs en Stockholm) Deze tracks kennen een grotere tijdspan in opnamen welke tussen 1997 en 2006 gemaakt zijn.

Grappig is om het verschil in gitaarspel te horen op de cd. Wanneer je luistert naar twee versies van ‘Here I Go Alain’ (een versie nog met Adriaan uit 1997 staat erop en een versie uit 2006.) Hoor je duidelijk het verschil in het spel tussen de twee verschillende gitaristen. Voor de echte die hard fan leuk om te horen, maar voor de gemiddelde Rockliefhebber zal deze cd uit de boxset gaan vervelen doordat al die verschillende opnamen weinig van mekaar verschillen en echt iets toevoegen om het te beluisteren.

De laatste twee schijven van ‘Unzipped’ zijn ‘More Starkers’ en ‘Up & Close Personal’. ‘More Starkers’ is een compilatie bestaande uit wat live opnamen uit New York, opnamen uit rehearsels en opnamen van de WTSV Jams. De tracks uit de rehearsels zijn het interessants om te horen, omdat Coverdale hier een echte Blues sound neerzet zowel in muziek als vocalen. Bovendien klinkt de sound puurder dan de rest doordat de productie achterwege is gelaten. Dit geldt tevens voor de opnamen van de WTSV Jams. ‘Up & Close Personal’ is een verzameling akoestische demotracks. Mooie, ruwe opnamen van songs die later verder uitgewerkt zijn tot volledige albumtracks.

Geen grote verrassingen qua productie, want zelfs in akoestische vorm hoort de luisteraar dat het Whitesnake is door de tot in de puntjes verzorgde productie. En juist dat is de grote klasse van Whitesnake en Adriaan Vandenberg als gitarist. Uitstekende productie, spetterend gitaarwerk, en de lekkere Bluesrock stem van David Coverdale die menigeen onmiddellijk herkend. En dat zelfs in akoestische vorm! Qua aanwinst voor je verzameling is dit natuurlijk een must have als je als doorgewinterde fan ‘Starkers in Tokyo’ als officiële release wilt hebben. Voor de gemiddelde Classic Rock liefhebber zal deze boxset gauw gaan vervelen doordat de live opnamen te veel van hetzelfde klinken. Tenzij je natuurlijk broodnieuwsgierig bent naar ‘Starkers in Tokyo’ en het ervoor over hebt om deze boxset enkel en alleen voor die cd aan te schaffen… (75/100) (Rhino Entertainment)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ