CD van de Week: Saboter – Architects of Evil

Facebookrssmail

Griekenland, ook zo’n land waar je eerder aan de mandoline, balalaika, Demis Roussos denkt, dan aan zware metalen, maar ook in Griekenland is metal populairder dan je denkt en lopen er daar flink wat metalen bands rond. Één van die bands is Saboter, in 2014 opgericht in de hoofdstad Athene. Saboter heeft een vijf-koppige bemanning en maakt volgens eigen zeggen heavy metal met soms een thrashy randje, met invloeden van Manowar, Judas Priest en RAM.

Het eerste wapenfeit is er al een jaar na de oprichting middels een EP en in 2016 verschijnt hun eerste full-album. Twee jaar later dan de opvolger, ‘Architects of Evil’.

Opvallend aan het nieuwe album is de lengte van de meeste nummers, de kortste klokt vier minuten, zes nummers duren minimaal zes minuten of nog langer. Na het beluisteren van de eerste nummers valt op, dat de band niet voor de gemakkelijke weg kiest en muziek maakt welke wel even meerdere luisterbeurten vergt voordat deze bij je vallen.

De invloeden van met name Judas Priest en dus ook RAM zijn zeker te ontwaren als ook Manowar bij de wat meer epische nummers, maar ook schiet Iced Earth regelmatig door mijn hoofd en zelfs cultband Hades, gezien ook wel het prog-karakter van meerdere nummers. De meeste nummers hebben een mid-tot uptempo ritme, uitschieter is ‘Golden Owl’ wat zeker in het begin pure speed/thrash is.

Qua teksten begeeft Saboter zich op het vlak van occultisme en daarmee gepaard gaande rites.
Met een album als dat van Saboter is muzikaal vakmanschap een vereiste en dat is gelukkig ruim voldoende aanwezig, waarbij ook de productie goed verzorgd is. Saboter heeft een erg goed album afgeleverd en verdient zeker een luisterbeurt indien bovengenoemde stijlen je aanspreken. (85/100)(No remorse records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ