CD van de Week: Wicked Sensation – Outbreak

Facebookrssmail

Duitse melodieuze hard rock, tsja, dan weet je wel zo’n beetje wat te verwachten, want dat genre is zo voorspelbaar als de smaak van een curryworst. Denk aan een Bonfire, Pink Cream 69, Edguy, Jaded Heart, Gotthard (vooruit, uit buurland Zwitserland) en je hebt wel een idee van de sound. Stevige gitaren, een altijd meezingbaar refrein, een volle productie, flitsende solo’s en alles braaf binnen de couplet-refrein-lijntjes kleurend natuurlijk. Zo op zijn tijd is die deutsche gründlichkeit overigens best lekker, vergelijk het met een fastfoodmaaltijd. Maar waarin weet dit Wicked Sensation zich dan wel te onderscheiden? Misschien door gastrollen van niet de minsten: David Reece (ex-Accept) is de huidige (gast?)zanger op deze ‘Outbreak’ en de  Griekse gitaarvirtuoos Gus G. (ex. Ozzy) speelt een solo op ‘Light in the Dark’. Het album is de opvolger van het in 2014 verschenen ‘Adrenaline Rush’.

Na het overbodige sci-fi intro ‘Mission Timewalker’ dendert ‘Starbreaker’ met een aan Whitesnake denkende riff je boxen uit. Het is lekker uptempo, de rauwe zang van David Reese ligt prettig in het gehoor. Het iets meer midtempo ‘Child Of Sorrows’ is catchy en melodieus en misschien wel de uitschieter op deze plaat. De dubbele solo had wat langer mogen duren echter. In ‘Light In The Dark’ mag Gus soleren. Het nummer heeft wat AOR-invloeden en de lage stem van Reese is minder dan zijn Udo Dirkschneider-impressie, maar de mooi opgebouwde solo redt de song. Wat spannender wordt het in de trage beuker ‘Satisfy Temptation’, al klinkt het gitaarwerk in de coupletten als Whitesnake’s ‘Still of the Night’. Volop keyboards in het daardoor aan Bon Jovi denkende ‘Breaking Away’. Al zie ik deze band er geen hit mee scoren, we zijn tenslotte 30 jaar verder.

In de tweede helft van hetzelfde melodieuze rock-laken een pak. Het ligt lekker in het gehoor en voldoet voor een lange autorit, maar echt spannend worden de composities bijna nergens, daarvoor hebben we het allemaal al te vaak gehoord. Zo heeft ‘Face Reality’ een wat druk refrein met die keyboards en massale achtergrondzang. ‘Hide Away’ tikt de lichtere kant van het genre aan en ligt daardoor net wat lekkerder in het gehoor, al past de stem van Reese er dan weer minder bij. Het is weer Bon Jovi-time ten tijde van ‘Slippery When Wet’ in ‘Jaded Lady’, die helaas voorzien is van een wat lomp refrein, maar wél een prachtige solo bevat. Voorlaatste nummer ‘Step Into The Light’ is lekker bombastisch en afwisselend en is qua compositie ook top eigenlijk. De afsluitende ballad ‘Tomorrow’ hadden ze voor de afwisseling beter ergens halverwege kunnen plaatsen. Het is zo’n meedeiner vol akoestische gitaren. Prima en vol emotie gezongen en een fijn rustpunt.

Het is een album geworden volgens met melodieuze rock-boekje. Het draait lekker weg, staat muzikaal als een huis (vooral het gitaarwerk van Michael Klein en Sang Vong is prachtig), maar de nummers weten helaas net te weinig te verrassen. De prima productie en mix van een zekere Dennis Ward is nog wel vermeldenswaardig trouwens. Bij deze. Samengevat, deze ‘Outbreak’ van Wicked Sensation is okee, maar toch vooral aan te raden voor de fans van het genre. En die zullen zich hier helemaal geen buil aan vallen.  
(77/100) (Rock of Angels Records)

TRACKLIST

1. Mission Timewalker (Intro)
2. Starbreaker
3. Child Of Sorrows
4. Light In The Dark (feat. Gus G.)
5. Satisfy Temptation
6. Breaking Away
7. Face Reality
8. Hide Away
9. Jaded Lady
10. Step Into The Light
11. Tomorrow

LINE-UP

David Reese – zang
Martin Mannhardt – bas
Björn Gref – drums
Bernd Spitzner – keyboard
Michael Klein – gitaar
Sang Vong – gitaar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ