Tremonti; Hij kwam, Hij zag, Hij overwon

Facebookrssmail

Mark Tremonti, bekend van Creed en Alterbridge, trad tijdens zijn Europese tour op 17 juni op in de Melkweg, Amsterdam. Tremonti is opgericht in 2012 als muzikaal solo project van stevige heavy rock met elementen van speed metal. Vorige week is het langverwachte tweede soloalbum ‘Cauterize’ uitgebracht, welke is geproduceerd door zijn eigen productiebedrijf / platenlabel FRETT12.

DSC_0039_Like-a-Storm_rockmuzineSolo speelt Tremonti harder en agressiever dan bij Creed en Alterbridge. Wellicht wordt dit veroorzaakt door de speed-/trashmetalband die hij begin 2000 wilde oprichten met Jamey Jasta (Hatebreed) en Joey Jordison (Slipknot), aan het eind van de eerste Creed periode, maar daar niet in slaagde. Vanaf 2010 ging het weer borrelen en daaruit is Tremonti ontstaan, wat de uitlaatklep is voor zijn hardere kant.

DSC_0137-02_tremonti_rockmuzineIn een warme en redelijk gevulde Melkweg was het de eer aan het Nieuw Zeelandse Like a Storm om de avond te openen. Vanaf het begin hebben ze het moeite om het publiek los te krijgen. Het publiek reageert lauw op het enthousiasme van de band. Je kan zeker niet zeggen dat ze hun best niet deden. Na ieder nummer zei zanger Chris Brooks dat dit de eerste keer was dat ze in Amsterdam speelden en dat het publiek ‘fucking incredible’ was. Tot een echte klik met het publiek komt het echter niet. Of dit nu veroorzaakt wordt doordat de band, en dan met name zanger Chris Brooks (zang, gitaar en didgeridoo), na ieder nummer iets achter het podium te doen had, geen idee; Het haalde in ieder geval wel de vaart en de betrokkenheid uit het optreden. Je mag verwachten van een band die meer dan voldoende ervaring heeft als voorprogramma (o.a. Alterbridge, Shinedown, Puddle of Mudd, Drowning Pool) dat beter kan dan ze liet zien. Naast hun eigen nummers van hun twee albums werden 2 covers vertolkt; ‘Gangsta ’s Paradise’ van Coolio en AC/DC’s ‘TNT’. Met name bij de laatste kwam er reactie van het publiek mede doordat de zanger tussen het publiek ging staan. Het meeste enthousiasme kreeg de band toen ze een selfie maakte op het podium met het publiek op de achtergrond.

DSC_0234-02_tremonti_rockmuzineBij het begin van de avond was nog niet iedereen binnen. Het was best aangenaam weer om nog even een terrasje te pakken op het Leidseplein voordat het geweld van Tremonti los barstte. Even na 21.15 uur trapte Tremonti dan af in een bijna uitverkochte zaal. Direct bij de eerste noot van het nummer ‘Leave it Alone’, ging de zaal los. De band bestaat naast Mark Tremonti uit uitstekende muzikanten. De inval-bassist Tanner Keegan deed zeker niet onder voor bandlid Wolfgang Van Halen, met uitzondering van de zang dan. Eric Friedman kan heel lekker gitaar spelen en drummer Garret Whitlock is een beest. Het publiek kreeg af en toe medelijden met het drumstel.

DSC_0265-02_tremonti_rockmuzineDe nummers van het nieuwe album werden live goed ontvangen. Het gitaarspel van Mark ramde de zaal in. Qua stem leek hij wat schor te zijn, maar dat mocht de pret niet deren. Mark Tremonti had er duidelijk zin in, hijheeft amper ooit zoveel gesproken op het podium. De heren zetten een avond vol magie neer, welke zeer enthousiast werd ontvangen door het publiek. Een stagediver en enkele crowdsurfers verhoogden de feestvreugde nog meer. Helaas, na 1 uur en 10 minuten (inclusief een huwelijksaanzoek op het podium door 2 fans) was het alweer voorbij. Het is wel 5 minuten meer dan de vorige keer dat we de band zagen, maar het blijft (te) kort en het smaakt naar meer.

Eenmaal weer buiten regende het aangenaam voor verkoeling na een hete avond in Amsterdam. Tremonti kwam, zag en overwon. Voor wie er niet bij was en dus echt een goed concert heeft gemist. Beide bands staan zondag op het Graspop festival.

Foto’s (c) Dirk van den Heuvel/RockMuZine

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ