Virgin Steele ‎– Seven Devils Moonshine

Facebookrssmail

Via het Steamhammer/SPV heeft Virigin Steel de boxset ‘Seven Devils Moonshine’ eind november uitgebracht.
Deze boxset telt maar liefst 3 disks en is de afsluiter van een reeks heruitgaven.
‘Seven Devils Moonshine’ bestaat uit de disks ‘Ghost Harvest (The Spectral Vintage Sessions)” Vintage 1 – Black Wine’ (Disk 1) ‘Ghost Harvest (The Spectral Vintage Sessions)” Vintage 2 – Red Wine For Warning’ (Disk 2) En ‘Gothic Voodoo Anthems’ (Disk 3). De tracks verdeelt over de drie disks zijn nagelnieuw, en nooit eerder op een studiorelease verschenen.

Virgin Steele kennen we natuurlijk allemaal als de band van mastermind David DeFeis, die zichzelf met Virgin Steele sinds 1981 op de kaart zette. Uiteraard is David DeFeis bij het grote metal publiek bekend van zijn samenwerkingen met Blind Guardian en Iron Maiden.

Bij boxsets stel ik mezelf altijd de vraag: ‘wat is de toegevoegde waarde hiervan aan de bestaande collectie’?
Zeker in het geval van nagelnieuwe tracks is het ook nog maar de vraag of de diehard fans van het eerste uur hierop zitten te wachten.

De tracks op de eerste disk ‘Ghost Harvest (The Spectral Vintage Sessions)” Vintage 1 – Black Wine’ beginnen me direct vanaf de opener ‘Seven Death Within’ te irriteren.
Als intro maakt DeFeis iets te veel gebruik van allerlei uithalen die onnodig zijn, want deze man heeft zijn staat van dienst als vocalist toch de afgelopen decennia ruimschoots bewezen. Maar goed om te horen dat deze track gelukkig nooit eerder op een studio album is verschenen, anders was het misschien anders afgelopen met Virgin Steele.
Deze vervelende vocal maniertjes blijven zich doorzetten in tracks als ‘Green Dusk Blues’, ‘Bonedust’, ‘Child Of The Morningstar’.
Een tenenkrommende uitvoering van Chris Isaaks bekende hit ‘Wicked Game’ maakt al gauw dat je er als luisteraar genoeg van hebt. Jammer dat deze tracks op deze disk een matige kwaliteit weergeven en duidelijk is dat deze songs ooit bestemd waren als B-kantje of een rare/ unreleased album.

Bieden de overige twee disks meer hoop?
Helaas niet, want het vocale gegrom blijft irritant aanwezig, maar de muziek lijkt zich enigszins te verbeteren.
Op de tweede disk ‘Ghost Harvest (The Spectral Vintage Sessions)” Vintage 2 – Red Wine For Warning’ is een interessante uitvoering in elk geval weggelegd voor de covertrack ‘Feelin’ Allright’, met daarin een prima gitaarsolo. En op ‘Sister Moon’ is een mooi piano intro te horen die dit keer wel perfect past bij de stem van DeFeis. Dit geldt eveneens voor de akoestische live uitvoering van ‘Twilight Of The Gods’, welke in een mooie uitvoering wordt gebracht.

De laatste disk ‘Gothic Voodoo Anthems’ bestaat voornamelijk uit orkestrale uitvoeringen van tracks die redelijk worden gebracht, maar waar de bombast soms iets lijkt te overheersen. Begint deze disk nog redelijk met de opener ‘I Will Come For You’, maar met ‘Queen of The Damned’ heb je het wel weer gehoord.

Als je nog nooit gehoord hebt van Virgin Steele, en graag met hun muziek wilt kennis maken, zou ik deze boxset lekker links laten liggen, en gaan voor hun classicdebuut ‘Virgin Steel’ uit 1982 en diens opvolger ‘Guardians Of The Flame’.
Ook wat de doorgewinterde fans betreft zou ik het geld lekker in eigen zak houden en genieten van de Virgin Steele collectie die je al hebt. En als je ‘m wilt aanschaffen, doe het dan alleen voor de akoestische uitvoering van ‘Twilight Of The Gods’.
Want dan pas heeft je aanschaf toegevoegde waarde.

(30/100) (Steamhammer/SPV)

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ