Cryptex – Once Upon A Time

Facebookrssmail
Cryptex - Once Upon A Time

Cryptex komt uit Noord Duitsland, drie van de bandleden zijn multi-instrumentalist. Hun prog rock is soms kalm, op andere momenten weer agressief. De melodieën variëren van pakkend naar virtuoos. ‘Once Upon A Time’ is het derde album in hun 12-jarig bestaan.

Na de rustige start van ‘Once Upon A Time’ worden tempo en volume langzaam opgebouwd. De verwachte wending naar meer power verloopt minder intens dan verwacht. In dit iets zwaardere deel is het geluid van strijkinstrumenten te horen. Het evenwicht tussen hiertussen is goed.  De zang heeft in eerste instantie een poppy sound, dit past bij de muziek. Even later blijkt dat de stem ook bij de rockende muziek past. De veranderingen in zang en muziek zijn geleidelijk. De klassieke elementen keren af en toe terug. Daarnaast is er zo nu en dan er koorzang. De wendingen blijven elkaar opvolgen. De opbouw naar het einde is goed.

‘Because The Reason Is You’ heeft aan het begin licht gillend gitaarspel met pianoklanken. Dit vormt een mooie combinatie, hetzelfde geldt voor de mix van klassieke elementen met poppy invloeden die hierna volgen. Zowel de toonhoogte als de kleur van de stemmen vormen een bijzonder melange. In een klein gespeeld deel is de zang bijna solo. Door het pianospel verwacht je een gave opbouw naar het einde, maar dit is vrij eenvoudig.

De talloze veranderingen en de mix van verschillende stijlen en/of de contrasten binnen ‘Bloodmoon’ zorgen ervoor dat ook deze track blijft boeien. Het einde is hier mooi strak.

In ‘Body Language’ zijn er ook contrasten. De laag gesproken woorden hebben een licht accent. De vocale uithaal op het laatst is gaaf, maar had iets langer mogen duren. Ieder nummer heeft onverwachte dingen, zo zijn er in ‘Two Horned Crown’ klanken van een saxofoon, en het geluid van strijkinstrumenten tussen de rock in verstopt. Het nummer eindigt bijzonder met een pianosolo.

De nummers zijn complex maar toegankelijk, ze zijn heel divers maar het evenwicht blijft. Een minpuntje is dat het drumwerk soms iets te vlak klinkt. Het drumwerk op zich is goed en in balans met de muziek. ‘I Don’t Know Why’ is eerst van melancholisch maar wordt op een gegeven moment vrij vrolijk. De zanger weet niet waarom hij terugverlangt naar zijn liefje. Het klein gezongen deel mooi, en gevuld met emotie. Met een mooie natrillende slag op de piano dooft dit nummer uit.

Het menselijke fluiten in ‘I See It In Your Eyes’ is verrassend en mooi gedaan, en past in de flow van het nummer. Het sombere geluid van strijkinstrumenten en de lichte pianoklanken zorgen in ‘A Mo(u)rning’ voor een ongewone, maar mooie blend. Er worden enkele zinnen gefluisterd, tegelijkertijd zijn er enkele zwaar gespeelde klanken op piano te horen.  Daarnaast klinken er kinderstemmen. Dan is er nog een zware, lage toon op van de piano…daarna is het stil. Deze track duurt nog geen anderhalve minuut, maar heeft wel degelijk impact.

Ook de depressief gesproken woorden van ‘Leaving’ maken indruk. Deze woorden worden intenser van klank, de muziek gaat mee in de hectiek.  Plotseling is er een minimalistisch stukje van slechts enkele seconden. Dan is het stil; juist die stilte is indrukwekkend. Ik laat de stilte even op mij inwerken, beter had dit album niet kunnen eindigen.

Wie Cryptex nog niet kent, moet echt gaan luisteren!  Hun muziek bevat talloze wendingen. En varieert van licht klassiek naar (heavy) rock met soms wat poppy en opzwepende elementen. ‘Once Upon A Time’ is een heel divers en boeiend prog album. (88/100) (SPV/Steamhammer)

Tracklisting:

01. Once Upon A Time 4:05
02. Because The Reason Is You 3:29
03. Bloodmoon 5:04
04. Body Language 4:10
05. Two Horned Crown 3:22
06. Haunted 4:09
07. Reptiles 5:43
08. I Don’t Know Why 3:36
09. The Promise Keeper 3:08
10. I See It In Your Eyes 3:06
11. A Mo(u)rning 1:28
12. Leaving 2:24

 Line Up:

Simon Moskon –zang, keyboards, bas en diverse aanvullende instrumenten
Marc Andrejkovits – ritmisch gitaar, bas, achtergrondzang en diverse aanvullende instrumenten
André Jean Henri Mertens – ritmisch/lead en akoestisch gitaar, achtergrondzang en diverse aanvullende instrumenten
Simon Schröder- drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ