Metalite – A Virtual World

Facebookrssmail

De Zweedse moderne metal formatie komt met een nieuwe plaat aanzetten. Twee jaar na hun prima ontvangen ‘Biomechanicals’ is de band terug met ‘A Virtual World’. De muziek is heel erg te vergelijken met een andere band uit Zweden: Amaranthe. Het verschil zit hem in dat daar drie zangers actief zijn en bij Metalite maar een.  

Hierdoor klinken de nummers gelijk een stuk vlakker, het miste wat mij betreft juist die heavieness die Amaranthe wel weet te brengen door bij elk nummer een grunt erin te gooien. Metalite heeft niet zo’n stem in de band en het blijft dus louter bij de vocalen van Erica Ohlsson. Hiermee doel ik niet te zeggen dat het gelijk slecht is, Ohlsson is een erg sterke vocalist. De muziek zit ook prima in elkaar, maar toch blijft het idee hangen dat het iets mist. Metalite heeft zelf al aangegeven geïnspireerd te zijn door bands als Amaranthe en onze eigen Within Temptation. Al hoor ik niet veel van die laatste terug in de muziek. 

De stem van Ohlsson, die de originele zangeres Emma Bensing voor het vorige album heeft vervangen heeft een uitstekende stem voor modern metal. Een ietwat, zeg maar gerust behoorlijke poppy stem die ook prima blend met de rockende gitaren. Een stem die prettig in het gehoor ligt.  

Ondanks dat je het niet wilt doen ga je dit ‘A Virtual World’ toch vergelijken met het eind vorig jaar uitgebrachte ‘Manifest’ van Amaranthe. Dan is dit toch echt stukken vlakker, ik mis de diepgang. Energie krijg je wel, maar niet het level dat je juist van dit soort muziek wilt krijgen.  

Dit klinkt misschien allemaal behoorlijk negatief, dat is niet zo bedoeld, we zijn gewoon kritisch. Het album luistert namelijk wel gewoon lekker weg en de nummers zijn echt wel catchy. Luister bijvoorbeeld naar nummers als ‘Talisman’ of de titeltrack.  

Er zit geen slecht nummer tussen in principe. Het is louter wat te braaf en mist originaliteit. Tip voor de band: ga eens kijken waarin jullie je kunnen onderscheiden zodat de luisteraar meteen hoort dat ze naar Metalite luisteren. Dit is album drie en om groter te worden zal er een nieuw/uniek element toegevoegd moeten worden om eruit te springen. Maak van een degelijke release een sterke release. Goede nummers schrijven kunnen ze en dat bewijst deze plaat ook, nu dat volgende stapje nog. 

Kapot ben ik van deze release niet, het blaast me niet uit m’n stoel. Het is een degelijke release van een band die iets moet vinden waarin ze zich kunnen onderscheiden. Je gaat, zoals ik, vanaf klank één vergelijkingen trekken en dat moet niet de bedoeling zijn. Als ze dat voor mekaar weten te boksen zou deze band flink kunnen groeien, want talent zit er zeker. (72/100) (AFM Records) 

Tracklist

 1. A Virtual World
 2. Cloud Connected
 3. Talisman
 4. Beyond The Horizon
 5. Peacekeepers
 6. The Vampire Song
 7. We´re Like The Fire
 8. Artificial Intelligence
 9. Alone
 10. Running
 11. Synchronized
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ