Waldgeflüster – Mondscheinsonaten

Facebookrssmail

Via het recordlabel Nordvis Produktion brengt de Black Metal band Waldgeflüster hun derde album ‘Mondscheinsonaten’ uit.
In de herfst van 2005 is Walfgeflüster begonnen als eenmansproject, maar is pas sinds 2014 een echte volledige band. ‘Mondscheinsonaten’ is dan ook het eerste album als volledige band opgenomen. De band haalt hun inspiratie voor de teksten uit de natuur en de emoties uit menselijke relaties.

Track ‘Einleitung’ is echt een instrumentale inleiding die ruim drie minuten duurt met soundeffects van een stormgeluid ondersteunt door een akoestische gitaarriff, een koor, en een viool om een atmosferisch en dromerig effect te geven. Vervolgens barst het stevige gitaargeweld los op ‘Der Steppenwolf’, ondersteunt door een stevig drumwerk en gruntvocalen. Deze track komt later weer terug op het album in een akoestische uitvoering als bonustrack.
Klinkt op zich prima, maar weet mij nog niet direct te overtuigen als luisteraar. En ik kan maar niet uitleggen waar dit aan ligt.
De productie is redelijk, net als de muzikale uitvoeringen, grunts, koor en overige instrumenten als toevoegingen.
Misschien is het allemaal net iets te perfect uitgevoerd? Want de timing is uitstekend met elkaar.

En dat blijft gedurende de tracks ‘Gipfelstürme, ‘Rotgoldene Novemberwälder’ en ‘Und Der Wind’. Alles wordt perfect en tot in de puntjes uitgevoerd in muzikaal opzicht, maar het lijkt bezieling te missen. Gek, want de emoties uit menselijke relaties was toch Waldgeflüster een van hun grootste inspiratiebronnen?
Zelfs de koude en duistere kant daarvan kunnen op jou als luisteraar indruk maken, maar Waldgeflüster weet dat niet helemaal zo over te brengen.
Een mooi intro kent ‘Rotgoldene Novemberwälder’, eveneens een zeer interessant heavy gitaarspel, met mooie echovocalen in de backgrond. En ‘Und Der Wind’ heeft een mooi New Age-achtig intro, welke vervolgens uitstekend wordt door gepakt met de heavy gitaren en stevig drumspel. Waldgeflüster weet in elk geval uitstekende afwisseling te brengen in de muziek en ‘Monscheinsonaten’ kent een aantal interessante soundeffects.

Alleen op de track ‘Von Winterwäldern und Mondscheinsonaten’ loopt de overloop niet helemaal lekker van een akoestisch intro naar ineens een heavy gitaarriff met screams. Als luisteraar zijnde word je ineens daarmee overdonderd. Dat de lyrics in de Duitse taal worden gebracht vormt geen enkele barrière in het luisterplezier, en passen prima bij de Black Metal sound van deze band.

Verrassend zijn de twee akoestische afsluiters ‘Staub in der Lunge’ en de uitvoering van ‘Der Steppenwolf’.
Mooie tracks met uitstekende cleanvocals waaraan je duidelijk hoort dat Winterherz ook een uitstekende zanger is.

Technisch gezien een hele prima plaat waar geen buil aanvalt. De songs worden perfect uitgevoerd, de soundeffects zijn interessant, de grunts worden uitstekend uitgevoerd, en de productie is redelijk tot zeer goed. Maar de Black Metal fan die op zoek is naar het ‘wow’ gevoel, en echt geraakt moet worden door de emotionele beleving van muziek en tekst, zal dat op ‘Mondscheinsonaten’ niet vinden.
Black metal liefhebbers daarentegen die hun muzikale beleving halen uit sound en techniek zullen dit zeer zeker een interessant album vinden met voldoende afwisseling en een uitstekende productie. Lastig om te raten. Daarom kies ik voor de middenweg.
(70/100) (Nordvis Produktion)

 

TRACKLIST MONSCHEINSONATEN

  1. Einleitung
  2. Der Steppenwolf
  3. Gipfelstürme
  4. Rotgoldene Novemberwälder
  5. Und Der Wind
  6. Von Winterwäldern und Mondscheinsonaten
  7. Staub in der Lunge
  8. De Steppenwolf (Acoustic Bonustrack)

 

LINE UP WALDGEFLÜSTER

Winterherz – Vocals
Thomas Birkmaier – Drums
Dominik Frank – Guitars
Markus Frey – Guitars
Avagr – Bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ