CD van de Week: Wolcensmen – Songs from the Fyrgen

Facebookrssmail

Eind november bracht het eenmans Folkproject Wolcensmen het album ‘Songs From The Fyrgen’ opnieuw uit. Wolcensmen is een eenmansproject rondom de Britse muzikant Dan Capp, die zijn sporen jarenlang verdiende als gitarist van de Black Metal band Winterfylleth. Geïnspireerd door Scandinavische Folk – en Neo – Classical bands besloot Capp in 2013 zelf een akoestisch project te starten.

In 2015 zag ‘Songs From The Fyrgen’ alreeds het levenslicht, maar door het switchen van labels besloot zijn huidige recordlabel IndieRecordings het album opnieuw uit te brengen. Bijna alle songs zijn door Capp zelfgeschreven, behalve de tracks ‘Neath a Wreath of Firs’ (Geschreven door zijn toetsenist Grimrik.) En ‘Snowfall’, welke is geschreven door Jake Rogers. Eveneens waagt Capp zich aan een traditionele Folktrack getiteld ‘The Mon o’ Micht’.

Met ‘Withershins’ heeft Capp een mooi romantische opener met een fijne akoestische gitaarriff en een Middeleeuws-achtig koor. Direct waan je jezelf als luisteraar daarmee in Middeleeuws-achtige sferen. Origineel is het toevoegen van soundeffects van een windvlaag aan deze track.

Met een flinke slam wordt de luisteraar direct geleidt naar de volgende track ‘The Fyre-Bough’. De akoestische gitaar is duidelijk het leidend instrument gedurende het gehele album, maar Capp weet deze sound uitstekend af te wisselen met Middeleeuws gezang, vioolspel, fluit, en hier en daar wat soundeffects van natuurgeluiden. Kippenvel bezorgend is de a-cappella intro van de track ‘Sunne’.

En ook de overige tracks ‘Hoofes Upon the Shymmeringe Path’, ‘Neath a Wreath of Firs’, ‘The Mon o’ Micht’, ‘Snowfall’, en ‘The Bekens are Aliht’ stellen de luisteraar zeer zeker niet teleur. Vooral het tien minuten durende ‘Neath a Wreath of Firs’ is werkelijk een schitterend epos, waarin Capp wat melodrama aan de dag legt door middel van atmosferische soundeffects, akoestische gitaar en Folklorisch gezang. De traditionele Folktrack ‘The Mon o’ Micht’ drijft op een akoestische Bass sound en heeft iets neoromantisch. Bij ‘Snowfall’, ‘Bekers Are Alith’ en afsluiter ‘Yerninge’ lijkt de akoestische inspiratie wat in te dutten doordat de gitaarriffs en stijl wel veel van hetzelfde is.

Met ‘Songs From The Fyrgen’ heeft Wolcensmen een uitstekend akoestisch album afgeleverd, dat puur is in sound en productie. Qua Folksound is het vergelijkbaar met de Folktracks van bands als Eluveitie en Finntroll, maar ook luisteraars die een band als Clannad waarderen zullen zich zeker thuis voelen bij Wolcensmen. Een mooi album voor de late avonden en onderweg in de auto of trein. (92/100) (IndieRecordings)

TRACKLIST SONGS FROM THE FYRGEN

  1. Withershins
  2. The Fyre-Bough
  3. Sunne
  4. Hoofes Upon the Shymmeringe Path
  5. ‘Neath a Wreath of Firs
  6. The Mon o’ Micht
  7. Snowfall
  8. The Bekens are Aliht
  9. Yerninge
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ