CD van de Week: Breaking the Chains – We are breaking the chains

Facebookrssmail

Breaking The Chains is opgericht door multi-instrumentalist Kristoffer Gildenlöw (ex Pain of Salvation). Dit bijzondere project heeft als missie om het bewustzijn van alle vormen van kindermishandeling te vergroten. Maar vooral om dit patroon te doorbreken. Met dit project wordt het werk van de non-profit organisatie B.A.CA. = Bikers Against Child Abuse ondersteund. Maar liefst 46 fantastische Nederlandse muzikanten werkten belangeloos mee. Alle winst van cd-en merchandise verkoop komt ten goede aan de misbruikte kinderen. Bikers en rockers hebben zich verenigd want: samen staan we sterk!

‘Superhero’ heeft een kalm intro met akoestisch gitaar. De eerste woorden komen direct binnen. Deze stem raakt je, zeker in combinatie met de muziek. Je ziet een eenzaam kind lopen, met het hoofd naar beneden en diepongelukkig vanbinnen. Bij de gedachten over wat dit kind wil, komt de rock erbij langzaam maar zeker bij. Tempo en volume gaan weer omlaag. Als de rock er weer is, is dat pittiger dan het eerste stuk. Hierin hoor je heerlijk gillend gitaarspel, waar zwaardere snaren doorheen klinken. Ondertussen hoor je dynamiek in het drummen. Deze openingstrack eindigt mooi klein, maar het einde is iets te vroeg afgekapt.

Aan de start van ‘Believe in Me’ zijn er klassieke invloeden. De opbouw naar rock is niet verrassend, maar wel aantrekkelijk. In de muziek is er harmonie tussen licht en zwaar. De vrouwelijke zang sluit daar prima bij aan. Zang en muziek vormen een eenheid. Dit is een goed staaltje teamwork! Dat teamwork zorgt voor de balans, dit komt in alle tracks naar voren. De balans is er niet alleen tussen zang en muziek, maar ook qua teksten, die vooral kracht en hoop uitstralen. Er is een mooie afwisseling tussen de ‘pittige’ rocknummers en de nummers waarbij klassieke instrumenten gebruikt zijn. In ‘Breathe Again’ zijn er strijkers in verweven. Dit is zodanig gedaan, dat het toegankelijk blijft voor een de groep rock liefhebbers.

Titeltrack ‘We are breaking the chains’ heeft een rustig instrumentaal intro. De zang is klein en gevoelig. Door de kleur van de stem in combinatie met de woorden en de muziek krijg ik kippenvel. De gestapelde laagjes vormen een fantastische mix. De veranderingen naar meer rock, en weer terug naar klein gespeeld is subliem. Het vleugje klassiek is prachtig toegevoegd. Heel terecht dat dit de titeltrack is.

De achtergrondzang in ‘Shattered Lives’ is een beetje zoet, maar vormt een tegenwicht met de aangename ruwe zang.
Hierna komen er twee rock tracks. Dan volgt er met ‘Silent Win’ een behoorlijk contrast. Dit is minimalistisch gezongen en gespeeld. De zang heeft een licht ruw randje, maar is gevuld met warmte. Deze woorden geven samen met de muziek een gevoel van vertrouwen en troost. Deze ingetogen track is een prachtige afsluiter, die best langer had mogen duren.

Enkele nummers zijn net iets te vroeg afgekapt. Verder veel lof. In alle nummers zitten mooie en opvallende dingen qua zang of muziek. Bijvoorbeeld: de vocale uithalen in ‘Valley Road’ Tjonge, wat een strot! In ‘Solid Ground’ valt het heerlijke orgelspel op. Met zo’n mega line-up loop je de kans het over de top raakt. Maar dat is hier absoluut niet het geval. De harmonie tussen de instrumenten onderling, en tussen zang en muziek is gebleven. Alle vocalen klinken mooi bij elkaar. Ondanks het zwaarbeladen onderwerp zijn deze tracks geen ‘zware kost’. Je wordt zeker af en toe geraakt. Maar het optimisme en de kracht overheersen. Dit alles maakt ‘We are breaking the chains ‘tot een heerlijk en toegankelijk rock album. (88/100) (Eigen beheer)

Tracklist Breaking the Chains – We are breaking the chains:

01 Superhero [5.13]
02 Angel on Wheels [5.29]
03 Believe in Me [5.00]
04 Follow My Way [3.35]
05 Valley Road [3.40]
06 Breathe Again [3.34]
07 Endless Rain [3.49]
08 Cold Hands, Warm Heart [4.46]
09 Breaking the Chaine [4.37]
10 Shattered Lives [4.16]
11 Solid Ground [4.21]
12 Ghost of your Past [3.50]
13 Silent Win [3.16]

Line up:
Zang:
Robert Soetebeek, Marjan Welman, John Jaycee Cuijpers, Irene Jansen, Wudstik, Ian Parry, Marieke Bresseleers, Jan Willem Ketelaers, Margriet Mol, Martin van der Meyde, Petra Honing, Jasper Roelofsen

Gitaar:
Timo Somers, Ruud Jolie, Frank Schiphorst, Eric Hazebroek, Bart Hennephof, Joe Tal, Rock Bouwman, Jan Bechtum, Sebas Honing, Marcel Coenen

Drums:
Ed Warby, Mike Coolen, Dirk Bruinenberg, Ivar de Graaf, Collin Leijenaar, Karin Mol, Arno te Loo, Robert Spanninks

Bas:
Johan van Stratum, Jan Bijlsma, Rob van der Loo, Peter Vink, Robin Zielhorst, Harry den Hartog, Kristoffer Gildenlöw

Toetsen:
Ton Scherpenzeel, Mannon van der Hidde, Robby Valentine

Orkest
Ben Mathot, Anne Bakker, Maaike Peterse, Jeroen Goossens

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ