The Picturebooks – The Hands of Time

Facebookrssmail

De basis voor the Picturebooks werd gelegd op het skatepark van Gütersloh waar Fynn Grabke en Philipp Mirtschink ontdekten dat ze naast skaten ook een liefde deelden voor rock ’n roll en het bouwen van custom motor bikes. In 2009 richtten ze samen met bassist Tim Bohlmann the Picturebooks op. Fynn’s vader, de skateboard legende Claus Grabke treedt op als manager en producer van de band.

De eerste twee albums van de band, nog als trio dus, laten een band horen die indie rock mengt met garagerock. Wanneer bassist Tim de band verlaat gaan gitarist Fynn en slagwerker Philipp als duo verder. De kleur van de muziek van the Picturebooks verandert daarmee ook radicaal. De indie rock wordt ingewisseld voor rauwe blues.  ‘The Hands of Time’ is het derde album van The Picturebooks als duo.

Wat gelijk opvalt bij beluistering van het album is dat the Picturebooks nieuwe paden onderzoeken zonder het goede van de vorige albums volledig te verlaten. Opener ‘Horse of Fire’ wordt a-capella gezongen door Fynn Grabke, intens en kwetsbaar. ‘Howling Wolf’ is al bij eerste gehoor een nieuw prijsnummer in het oeuvre van the Picturebooks: Meedogenloos voortgestuwd door Philipp Mirtschink’s rake klappen komen Fynn’s rauwe riffs en dramatische vocalen extra hard binnen. Op ‘Like My World Explodes’ doet een smerige mondharmonica zijn intrede in de bluesy cocktail. ‘Rain’ opent met fluiten alsof we in een soundtrack van een Sergio Leone film beland zijn. ‘Rain’ lijkt op het eerste gehoor een vrolijk deuntje, maar zit vol onderhuidse spanning.’You Can’t Let Go’ is een broeierig duet tussen Fynn Grabke en Chrissie Hynde de legendarische frontvrouw van the Pretenders. ‘Tell Me Lies’ is bloedmooi, slepend en intens. Het album sluit af met het episch groovende ‘The Rising Fall’ met klassieke blueslicks, beukende trommels en de immer bezwerende stem van Fynn.

‘The Hands of Time’ is een logische opvolger van ‘Home is a Heartache’. De liedjes zijn nog een slag sterker, de band bewandelt nieuwe paden zonder haar verleden uit het oog te verliezen en er staan weer een paar prijsnummers op die de setlist van the Picturebooks zullen verrijken. Want het podium is toch waar het bluesduo het sterkst is. Beukend, rammend en zwetend geven the Picturebooks alles, wat de muziek live nog een extra dimensie geeft.

(75/100) (Nuclear Blast)

Playlist:

 1. Horse of Fire
 2. Howling Wolf
 3. Like My World Explodes
 4. The Hands of Time
 5. The Day the Thunder Arrives
 6. Electric Nights
 7. Rain
 8. You Can’t Let Go
 9. Lizard
 10. Tell Me Lies
 11. The Rising Fall

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ