Amon Amarth – Berserker

Facebookrssmail
Genre: Melodic Death Metal

Viking Metal laat zich voor het eerst van een poppykant horen. Is dat een combi?
Volgens de Zweedse Melodic Death Vikingmetal Band Amon Amarth wel.

Al eerder bracht de band ‘Raven’s Flight’ al uit op single en is er al een heuse teaser gelanceerd op youtube over ‘The Legend of Berserker’. Want met hun elfde studio album ‘Berserker’, welke van het voorjaar via Columbia Records/ Sony Music zal verschijnen, pakt de band veel melodieuzer en poppyer uit dan ooit tevoren. Al op opener ‘Fafner’s Gold laat de band een wat gedempter heavy gitaarsound horen met een wat meer commerciëlere inslag.

Ondanks dat zijn tracks als ‘Crack The Sky’, ‘Mjolner, Hammer of Thor’, ‘Shield Wall’, ‘Valkyria’, en ‘When Once Again We Can Set Our Sails’, zeer zeker prima tracks.
‘Crack The Sky’ is duidelijk geschreven voor het livepubliek om lekker mee te brullen en kent eveneens een fijne gitaarsound waarmee de band een prima radiosingle heeft afgeleverd. Onlangs heeft vocalist Johan Hegg een duet opgenomen met de Duitse Heavy Metal zangeres Doro voor haar laatste album ‘Forever Warriors – Forever United’ en de invloeden uit deze samenwerking zijn duidelijk terug te horen op de track ‘Mjolner, Hammer of Thor’. Deze track kent een typische Doro gitaarsound en heeft een poppy vocalstijl. Niet dat Hegg ineens een clean vocalsound is gaan hanteren of zingt over verloren liefdes, maar de opbouw van de lyrics hebben veel weg van een Doro song. Het had makkelijk ook door haar gezongen kunnen worden.

Met een tracks als ‘Valkyria’, ‘Raven’s Flight’ en ‘Ironside’ heeft de band iets behouden van rauwe Vikingsound op de vorige albums. ‘Valkyria’ kenmerkt zich door lekkere stevige grunts met heavy riffs en een voortstuwende bass en drumspel. Daarom is ook de track ‘Raven’s Flight’ een opmerkelijke singlekeuze. Maar waarschijnlijk gedaan om de fans van het rauwere werk toch naar ‘Berserker’ te laten luisteren. Gitaarwerk en de basslijnen op ‘Raven’s Flight’ liggen prima in het gehoor. ‘Ironside’ zou zowel een luisteraars – als publieksfavoriet kunnen worden.
Op plaat ligt de track heerlijk in het gehoor en zou je deze zo kunnen instellen op de repeatknop. Het refrein is een lekkere live meebruller en wat mij betreft is dit ook het beste albumtrack. Ter afwisseling heeft de band een koor voor de bridgevocals.

Vanaf ‘Skoll and Hati’ begint de aandacht wat te verslappen doordat de track wel erg ongeïnspireerd klinkt. Maar op dat moment heeft ‘Berserker’ zich al ruimschoots aan de luisteraar bewezen een prima album te zijn. Het orkestrale en bombastische ‘Into The Dark’ is een zeer afwisselende afsluiter door het gebruik van deze elementen.

Met ‘Berserker’ zal Amon Amarth er zowel fans bij krijgen als verliezen als ook behouden. Liefhebbers die Melodic Death Metal landgenoten Arch Enemy toch iets te scherp vinden zullen met ‘Berserker’ een prima middenweg vinden. Mensen die hoopten dat de band met dit album terug zou keren naar dat geweldige doorbraakalbum ‘ Twilight of The Thunder God’ zullen afhaken bij ‘Berserker’. En de fans van het eerste uur die zullen blijven doen dit omdat zij losgaan op de tracks voor het livepubliek geschreven. Daarmee heeft Amon Amarth met ‘Berserker’ voor elk wat wils.

Eigenlijk een prima album die lekker weg luistert en nauwelijks verveelt.
Met ‘Berserker’ laten zij duidelijk horen de wat commerciëlere lijn interessant en afwisselend te houden. Hopelijk weet de band deze interesse bij hun zeer divers publiek vast te houden op de volgende platen.

(90/100) (Columbia Records/ Sony Music)

Tracklist Berserker

1. Fafner’s Gold
2. Crack The Sky
3. Mjolner, Hammer of Thor
4. Shield Wall
5. Valkyria
6. Raven’s Flight
7. Ironside
8. The Berserker at Stamford Bridge
9. When Once Again We Can Set Our Sails
10. Skoll and Hati
11. Wings of Eagles
12. Into the Dark

Line Up Amon Amarth

Olavi Mikkonen − Guitar
Johan Hegg − Vocals
Ted Lundström − Bass
Johan Söderberg − Guitar
Jocke Wallgren − Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ