WE ARE THE CATALYST – EPHEMERAL

Facebookrssmail

De alternative metal band We Are The Catalyst bracht midden februari hun nieuwste album ‘Ephemeral’ uit. De band uit het Zweedse Gothenburg kent een behoorlijke underground populariteit. Hun songs zijn maar liefst 3 miljoen keer gestreamed op streaming services als Spotify en Deezer, zonder enige back-up van welk platenlabel dan ook. Bij hun coversong ‘Don’t You Worry Child’ (Origineel van de Zweedse DJ Trio The Swedish House Maffia.) maakte de band een video met daarin een cameo appereance van de bekende Amerikaanse presentator Jerry Springer. Deze video kent op het moment van schrijven ruim 52.972 weergaven op youtube.

Wat touren betreft heeft de band ooit in China opgetreden en regelmatig op Britse festivals als Bloodstock Open Air. Deze livespot had de band gewonnen door deelname aan een competitie, welke mede werd mede georganiseerd door onze eigen Nederlandse Symphonic Metal band Delain. Later zijn We Are The Catalyst op tournee geweest als voorprogramma van Delain door Engeland tijdens diens UK Tour.

Na het beluisteren van ‘Ephemeral’ vraag ik mij af waarom deze band geen grotere bekendheid geniet? Lekker in het gehoor liggende pop rock met prima gitaarriffs die weinig gelikt overkomen en daarmee is de band perfect voor zowel het radio minnend rockpubliek als publiek die wat meer Underground feel heeft. Luister maar naar tracks als ‘Over Pale Water’, ‘Alone Against The World’, ‘Predators’, ‘Where The Mountain Stands’ ‘The Code’ en ‘In Shadows’. ‘Where The Mountain Stands’ is werkelijk een schitterend, wat rustigere track en ‘The Code’ heeft een uitstekende Industrial vibe.

Ook geslaagd is het in hun eigen moerstaal opgenomen ‘Innan Alt Faller’. Een lekker stevige rocksong met een vleugje industrial waar de Zweedse lyrics prima passen bij de sound van We Are The Catalyst. Tegen het einde van dit album klinken de laatste tracks ‘Without You’ en ‘Broken’ als vullers door eentonigheid in de muziek, maar de ballad ‘Dust’ maakt dit ruimschoots goed doordat deze gedroomde afsluiter perfect in mekaar zit waardoor je de naam van We Are The Catalyst niet meer zal vergeten. Met een schitterend piano intro, welke verder gedurende de gehele track op de achtergrond aanwezig blijft, onder de mooie stem van zangeres Cat Fey bezorgt de luisteraar kippenvel.

We Are The Catalyst heeft het gewoon in zich om door te breken naar een mainstreampubliek en dat gaat ze zeker lukken met dit album. Waarschijnlijk wordt ‘Ephemeral’ een van de beste doorbraakalbums van dit jaar. De band bestaat uit topmuzikanten die veel meer in hun mars hebben dan wat ze tot nu toe doen en dat geldt eveneens voor de vocale kwaliteiten van Cat Fey. Het wereldniveau van Delain zal zeer zekers over een aantal jaren bereikt worden. Sterker nog, ik vrees zelfs dat Delain nu al een beetje plaats zal moeten gaan maken voor We Are The Catalyst…. (98/100) (Spectre Records)

TRACKLIST EPHEMERAL

 1. Over Pale Water
 2. Alone Against The World
 3. Predators
 4. Where The Mountain Stands
 5. Coming Home
 6. The Code
 7. Innan Alt Faller
 8. Breathing Black
 9. In Shadows
 10. Without You
 11. The Broken
 12. Dust

LINE UP WE ARE THE CATALYST

Cat Fey – Vocals
Kenny Boufadene – Guitars & Vocals
Håkan Strind – Drums
Joni Kaartinen – Bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ