Dag 3 Roadburn eert Michiel Eikenaar

Facebookrssmail

Dag drie van het Roadburn festival staat in het teken van het eenmalige project Maalstroom en Sleep. Maalstroom is een samengesteld project wat bestaat uit allerlei Nederlandse black metal muzikanten. Met bandleden van Witte Wieven, Turia, Laster, Terzij de Horde en Dodecahedron belooft dit een waar spektakel te worden. Dit project staat als afsluiter in het Patronaat. Voordat het de beurt is aan Maalstroom zullen de projectleden met hun eigen bands optreden in het Patronaat. Wat deze dag helemaal beladen maakt is dat Michiel Eikenaar gisteren op 42-jarige leeftijd overleden is na een lang ziekbed. Michiel was de frontman van onder andere Dodecahedron. Hierdoor werd Maalstroom niet alleen een bijzonder project maar ook een eerbetoon aan de man die z’n belangrijke rol heeft gespeeld in de Nederlandse black metal scene.

Hoewel dat black metal overheerst op deze dag is het aan de eveneens Nederlandse band Temple Fang de beurt om de dag in te luiden. Temple Fang is de band rondom ex-Death Alley bassist Dennis Duijnhouwer. Ondanks dat ze nog geen muziek hebben uitgebracht is hun live reputatie al zo groot dat ze de zaal zo vroeg op de middag vol krijgen. Met hun spacerock weten ze de bezoekers vroeg op de middag mee te krijgen in hun psychedelische muziek trip. Een waar genot om naar te luisteren.

Hierna is het de beurt aan het duo Witte Wieven om als eerste van de vele Nederlandse black metal bands de dag af te trappen richting het grote samenwerkingsspektakel Maalstroom. Witte Wieven speelt vandaag hun eerste liveshow en hebben speciaal voor deze show Joris Bonis (gitarist van Dodecahedron) en bassist Dave van Beek geregeld om hen te versterken.

Hierna is het de beurt aan Turia en Laster. Waar Witte Wieven sferische black metal maakt knalt Turia er met meer vaart erin. Turia speelt zonder licht en heeft dan ook geen lichtshow nodig om het publiek te overtuigen van hun muziek. Ondanks hun stevige black metal weten ze live hun gelaagdheid in de muziek goed over te brengen.

Na Turia betreedt het trio uit Utrecht Laster het podium. De drie met schedels gemaskerde mannen leveren intellectuele black metal.  Zij durven van de gebaande paden te gaan en dit levert interessante muziek op met allerlei invalshoeken. 

Het Patronaat wordt ingewisseld voor de mainstage van 013. Voordat Sleep hun loge riffs door de zaal laat dreunen is het als eerst de beurt aan Cave In. Vorig jaar verloren zij hun bassist Caleb Scofield door een auto-ongeluk. Op Roadburn speelden zij afgelopen editie een akoestische set om hun vriend te herdenken. Dit jaar zijn ze terug voor een reguliere set met Nate Newton op de bas. Nate zal een dag later met zijn band Old Man Gloom hetzelfde podium betreden. De heren leveren een mooie levendige show iets waar het publiek op zat te wachten.

Zodra Cave In klaar wordt het podium klaar gemaakt voor de stonerlegendes Sleep. Op deze avond spelen zij hun 27 jaar oude album ‘Holy Mountain’ integraal. En is er daarnaast misschien nog ruimte voor extra materiaal. Zodra Jason Roeder, Al Cisneros en Matt Pike het podium betreden en ‘Dragonaut’ inzetten is de toon gezet. De riffs vliegen om de oren en het publiek zingt uit volle borst mee. Na ongeveer een uur zijn ze de door het album Holy Mountain heen en hebben ze nog een uur te gaan. Op de beamerprojectie achter de band verschijnt dan de album hoes van ‘Dopesmoker’. Wanneer het publiek dit ziet gaan de handen omhoog en wordt iedereen enthousiast en begint Sleep aan het uur durende ‘Dopesmoker’.

In het Patronaat is men ondertussen bezig om alles klaar te zetten voor de Nederlandse superband Maalstroom. Maalstroom heeft vijf stukken geschreven en het eerste project blaast meteen van het dak. Na ieder project komt er een andere wisseling van de macht en vinden er interessante band combinaties plaats. Niet alleen is er ruimte voor black metal maar voor elektronische muziek. Daarnaast wordt de muziek ondersteunt met imponerende stadsbeelden op de achtergrond. In het vierde stuk komt ook Ryanne van Dorst met een gastbijdrage. Het is mooi om te zien dat de Nederlandse black metal scene zo ontzettend goed is en zich kenmerkt door vernieuwende elementen. Maalstroom laat zien dat je van samenwerken alleen maar beter kan worden. Iets wat we misschien wel van hen kunnen leren. 

Foto’s (c) Jop Langenhoff

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ