Roadburn 2019 sluit af in stijl

Facebookrssmail

Op de laatste dag van Roadburn sluit Sleep voor de twee keer op rij de main stage van 013 af. Ditmaal zullen zij dit doen met hun set ‘The Sciences’. Maar voordat het zo ver is staat er nog veel moois te wachten.

De dag start met de band Have a Nice Life. Gisteren trad deze band al op in de Koepelhal maar ditmaal staan zij in de Main Stage van de 013. Deze show betekent het tweede optreden van deze Amerikaanse band in Europa. Ondanks dat deze band nog niet bij iedereen bekend is weten zij mijn te overtuigen met hun post-punk. Op de voorste rijen worden de nummers luidkeels mee gezongen en weten ze rest van het publiek ook mee te krijgen. Helaas kan een groot deel van het publiek niet de hele show mee krijgen omdat ze op tijd aanwezig willen zijn voor het optreden van Wrong.

Wrong staat op het kleinste podium van Roadburn en voor aanvang staat de zaal al helemaal vol. Ondanks dat het nog vroeg op de dag is lijkt iedereen al klaar te zijn voor het stevigere werk. Wrong knalt er keihard in en liet een energieke show zien. De bassist is veruit het meest bewegelijk was de band. Wat een energie heeft deze man.

Op de dag zelf wordt bekend gemaakt dat de heren van Supersonic Blues voor secret show geven in het skatepark Ladybird. Vorig jaar maakte hen veel indruk op Roadburn en mogen ze dit nu nogmaals doen. Ook Walter (mister Roadburn) is aanwezig en maakt nog snel een praatje met ze voordat ze optreden. De bassist geeft aan een beetje zenuwachtig te zijn voor de show. Dit doet echter niks af van het optreden want met hun psychedelische rock weten ze het publiek wederom te overtuigen.

De grote zaal van de 013 is afgeladen vol voor het concert van Daughters. In het publiek vraagt men zich af wat voor set de heren zullen spelen. En rustigere of een stevige set. Zodra zanger Alexis Marshall het podium betreedt is het duidelijk welke set het wordt gezien de microfoon standaard wordt vriendelijke aan de kant gezet. En hij zijn microfoon meermaals tegen de speaker aanslaat alvorens hij begint het schreeuwen. Het blijkt dat Alexis een te gekke frontman is zowel vocaal als qua performances. Zo maakt hij zowel contact met het publiek en fotograferen. Zo bijt hij bijvoorbeeld in het hoofd van een fotograaf. Ook wanneer Alexis dorst heeft besluit hij zelfstandig via het publiek een biertje bij de bar te halen.

Tussen het geweld van Daughters en Thou staan de Zweedse rocker Stuck in Motion in de Green Room, de kleine zaal van de 013.  De heren spelen psychedelische jaren 70 rock met allerlei invloeden zoals jazz en soul. Dit maakt dat hun een fijne afwisseling op de dag en een goed moment voor een rustpauze alvorens Thou ons zal wegblazen.

En weg blazen doen de sludgers van Thou de grote zaal van de 013. Na eerder op het festival een akoestische set, een set met Emma Ruth Rundle en een misfits cover show gespeeld te hebben is het nu tijd voor hun reguliere set. Wat is deze set ontzettend ruig zeg tot genoegen van het publiek was losgaat.

De Amerikanen van Old Man Gloom pakken door waar Thou geëindigd is. De superband met band met leden van Isis, Sumac, Converge en Cave In spelen de grote hal plat. Alles en iedereen die nog stil staat laten zij in beweging komen met hun trage maar meedogenloze sludge.  

In de Green Room maakt Bossk zich ondertussen op voor hun show. Wat opvalt aan de Engelse post-metal band is dat de band erg leunt op het instrumentale gedeelte en dat de zanger niet de show opeist. De zanger betreedt het podium als een ware brulboei wanneer dat nodig in. Zodra hij dit gedaan heeft verdwijnt hij weer van het podium om weer terug te komen wanneer dat nodig is.

Gisteren trad Sleep op met hun album ‘Holy Mountain’, vandaag is het de beurt aan de nieuwste aanwinst van de band ‘The Sciences’. Het betekent ook meteen het einde van een zeer geslaagd Roadburn. Een geslaagd optreden en een geslaagd festival, waarna het publiek voldaan huiswaarts keert voor een welverdiende flinke portie ‘sleep’.

Foto’s (c) Jop Langenhoff

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ