Happy birthday Bill Ward

Facebookrssmail

Bill Ward werd geboren in Birmingham op 5 mei 1948 en is een Engelse drummer, natuurlijjk bekend geworden als drummer van Black Sabbath. Als kleuter was Bill Ward al geïnteresseerd in drummen en op zijn 15e trad hij al op. Hij speelde in verschillende bands voordat hij Tony Iommi ontmoette in 1964. Samen speelden ze in de groep Mythology totdat ze gingen samenwerken met Ozzy Osbourne en Geezer Butler in de band Polka Tulk Blues.

In 1969 werd de bandnaam veranderd in Black Sabbath (na een korte periode ook nog Earth te hebben geheten). Hun debuutalbum kwam uit in 1970. Al na enkele maanden kwam de opvolger Paranoid uit, het album dat de definitieve doorbraak betekende.

Bill Ward is tot en met het album ‘Born Again’ met zanger Ian Gillan. Een controversieel album, na een ruzie tussen Tony Iommi en Ronnie James Dio (over het mixen van het livealbum Live Evil) zijn Dio en drummer Vinny Appice uit de band gestapt om de band Dio op te richten. Ter vervanging van Appice keerde drummer Bill Ward terug, en huurde de band Deep Purple zanger Ian Gillan in. Mede hierdoor wordt dit als een controversieel album beschouwd.

In 2011 was er een reünie van de klassieke line-up van Black Sabbath. Hij nam hier aanvankelijk deel, maar na een contractueel dispuut tussen hem en de overige drie bandleden, deed hij niet meer mee aan de reünieconcerten. En zo heeft Bill het officiële einde van Black Sabbath aan zich voorbij moeten laten gaan…

RockMuZine feliciteert Bill met zijn verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ