Gran Duca – Beneath Thy Roots

Facebookrssmail

Het zal deze Duitse Gran Duca niet meevallen om in het huidige muzikale rock landschap op te vallen met deze op Black Sabbath geënte classic stoner rock. Ze zijn niet de enige band die deze gruizige, rauwe, maar lekker droog geproduceerde retro gitaarmuziek maakt, zullen we maar zeggen. Een Graveyard, Uncle Acid & The Deadbeats, Fu Manchu of Blues Pills vissen in dezelfde vijver. 

Volop invloeden uit de 70-er jaren – check. Lange wahwah gitaarsolo’s – check. Bandleden met lang haar én baarden – check. Fuzzy en vervormd gitaargeluid – check. Kortom, de randvoorwaarden kloppen, want ook productioneel klinkt het lekker. En zelfs de zang ontbeert ieder Duits accent (dat was vroeger bij bands van de oosterburen wel anders!). Maar beklijven de nummers ook langer dan de speelduur? Jazeker! 

Viermans formatie Gran Duca  is in 2013 opgericht in het Duitse Detmold. Na veel optreden met onder andere John Hayes, Nightstalker, Mother Engine en Nitrogods (wie kent ze niet?), bracht men in eigen beheer in 2015 de live-plaat “Gran Duca – Live” uit. Nu dus na vier jaar hun debuut studioalbum “Beneath Thy Roots”, volgens mij wederom in eigen beheer, al ontbreekt iedere informatie. Overigens gestoken in een prachtige en bij de muziek passende hoes. 

Openingssong “Monstrosity” knalt er lekker midtempo doch bereheavy in. Vette Black Sabbath gitaarriffs, een wat schreeuwerige zangstem en een mooi droog drumgeluid vallen op. Door halverwege wat gas terug te nemen, horen we ook dat de bassist lekker in de wedstrijd en mix zit. En lekkere solo’s heren! “Howlin’ Rollin” heeft zowaar een wat funky ritme tijdens de coupletten. Jammer dat het refrein niet echt beklijft. “Open End” heeft een wat oninteressant intro, maar ontwikkelt zich tot een wat hakkelend en traag monster met vette solo. “Fields of Plow” begint als een niet al te overtuigend gezongen ballad, al wordt het lange nummer verderop wat heaviër met overtuigend drumwerk van Felix Hoffmeyer. Nu valt al op dat het een album is met volop afwisseling; dat is nog wel eens anders in dit genre.

Navolgende “Witchwoman” heeft een prachtig melodieus intro en zanglijnen die je pakken. Mooie midtempo song, doorspekt met wahwah gitaarwerk. Hoogtepuntje tot nu toe. Veel nummers klokken trouwens rond de zes minuten, wat de band volop de ruimte geeft om lekker te jammen. “All Hail the Autowagen” is wat vreemd getiteld, maar is een prachtig opgebouwd log nummer, met mooie rustige break halverwege die uitmondt in een lekker instrumentaal einde. Navolgende twee songs zijn wat vlotter en korter, en beiden aardig catchy, “Fly with Me” is dan ook de single. De stem van Johannes Gerber wordt wel ietwat eentonig door het beperkte bereik, al past de muziek wel. Na een kort maar mooi instrumentaal stemmig intermezzo “Panta Rhei”, komen we bij de afsluiters “The Walk” en “Blackend Son”. De bijna zeven minuten durende “The Walk” is de minste van de twee, daarvoor gebeurt er net iets te weinig. De iets tragere “Blackend Son” opent met kabbelend gitaarwerk en wordt snel wat heaviër met zeer smaakvol gitaarwerk tijdens de coupletten en een lekkere tempowisseling halverwege, met een typische Sabbath riff. Mooi slotakkoord van dit album derhalve. 

De band staat duidelijk met één been in de 70-er jaren heavy metal scene, doch klinkt het lang niet zo retro als een vergelijkbare band als landgenoten Kadavar. Het luistert wat makkelijker weg, met name door de eigentijdse prima productie. De zang kan iets overtuigender en afwisselender, en ook ontberen sommige nummers net iets herkenbaardere hooks, maar over het algemeen is het een vette en afwisselende stoner plaat met prima muzikaal vuurwerk. Echt een band om snel eens live uit te checken! 
(82/ 100 – eigen beheer)

TRACKLIST: Beneath Thy Roots

1. Monstrosity
2. Howlin’ Rollin’
3. Open End
4. Fields to Plow
5. Witchwoman
6. All Hail the Autowagen
7. Fly with Me
8. House of Fools
9. Panta Rhei
10. The Walk
11. Blackend Son

LINE-UP: Gran Duca

Johannes Gerber – Vocals & Guitar
Hendrik Friedel – Guitar
Christoph Bextermöller – Bass
Felix Hoffmeyer – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ