Firewind – Immortals

Facebookrssmail

Het van oorsprong Griekse Firewind is de oudste van vele muzikale geesteskindjes van wondergitarist Gus G. Deze zeer getalenteerde shredder kennen we natuurlijk vooral als gitarist van Ozzy Osbourne, maar ook zijn andere bands zijn toch zeer noemenswaardig; Dream Evil, Mystic Prophecy en Nightrage. Ook als solo artiest neemt meneer G. platen op en om het allenmaal lekker overzichtelijk te houden heeft hij zanger Henning Basse (Metalium, Mayan, Hypnoside) van zijn solo project overgeheveld naar Firewind.

Firewind is nooit een stabiele band geweest. Er is zelfs geen album gemaakt in de zelfde bezetting als de vorige. Gus G. is de enige constante factor, en laten we eerlijk zijn, het draait ook gewoon allemaal om deze gitaarvirtuoos. Meneer G. zorg er wel standaard voor dat hij met “the best of the best” speelt, en de huidige line up met Henning Basse (zang), Petros Christo (Bass), Johan Nunez (drums) en meester toetsenist Bob Katsionis is er werkelijk weer één om je vingers bij af te likken.

Muzikaal zal er dan ook weinig klagen zijn op dit album en dat blijkt ook het geval. Al meteen bij het eerste nummer ‘Hand of Time’ worden alle registers opgetrokken. Super strakke riffs en solo’s vliegen om te oren. Henning Basse laat direct horen wat een geweldige zanger hij is. De eerste solo op de plaat is overigens niet van Gus G. zelf, maar zeer verassend van Bob Katsionis. Hij drukt hier meteen zijn positieve stempel op het album. Zoals goede power metal betaamd gaan de lyrics over gevallen helden, oorlogen, mythes en zwaard gevechten, en dat is op deze plaat niet anders.

De absolute kraker op dit album is toch wel ‘Ode to Leonidas’. Firewind trakteert ons hier op een prachtige muzikale ode aan de koning van de Spartanen. Het titelnummer, ‘Immortals’, is vreemd genoeg een zeer kort durend muzikaal intermezzo waarin Gus G. volledig los gaat op zijn 6 snarig monster (tegenwoordig gesponsord door Jackson). Uiteraard staat er ook een ballad op de plaat; ‘Lady of 1000 Sorrows’ waar wederom blijkt wat voor een zeer bekwame zanger Henning Basse toch is. Naast een fenomenaal solist blijkt meer dan eens dat Gus G. een zeer goede componist is. ‘Warriors and Saint’, ‘Rise from the Ashes’ en ‘Back on the Throne’ zijn hier goede voorbeelden van.

Al met al een zeer sterk album van Firewind. Een aanrader van fans van kwalitatief goede power metal met veel gitaargeweld.

(85/100, Century Media Records)

Tracklist:
• Hands of Time
• We Defy
• Ode to Leonidas
• Back on the Throne
• Live and Die by the Sword
• Wars of Ages
• Lady of a 1000 Sorrows
• Immortals
• Warriors and Saints
• Rise from the Ashes

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ