Changing Tides – Awareness

Facebookrssmail

Dat er talent genoeg is hier in Nederland blijkt maar weer. Vooral na het beluisteren van de debuut EP van de Brabantse band Changing Tides. Want op 6 juli zal hun gelijknamige EP ‘Changing Tides’ verschijnen in eigen beheer. Al eerder in 2018 verscheen de track ‘Awareness’ op singlerelease.

De band speelt een aanstekelijke mix van Metalcore en Deathcore. Dat blijkt meteen al uit de opener ‘The Sixth Call’. Vooral de gruntvocals zijn opvallend goed en het gitaarwerk ligt lekker in het gehoor.

Ook het Bass spel en drumwerk vullen mekaar goed aan. Dat de band ook oog heeft voor maatschappelijke en persoonlijke thema’s blijkt uit een sample aan het einde van de track. Daarop is een stukje te horen van de wedstrijdcommentator die destijds verslag deed voor een voetbalwedstrijd van PSV, waarbij alle aanwezigen opstonden en juigde op de 20ste minuut als eerbetoon aan Daniël van Bokhoven, die overleed aan meningokokken. Hij was een vriend van de vocalist.

De daaropvolgende tracks ‘E.G.O.’, en ‘Disgraceful’, worden uitstekend gespeeld en zijn duidelijk op alle fronten van een zeer hoog niveau. Niet alleen qua muziek en vocals, ook de teksten zitten en song opbouw zijn van een uitstekende kwaliteit. Deze is geleidelijk en dat laat zien dat deze muzikanten wel degelijk weten waar ze mee bezig zijn. 

De single ‘Awareness’ is als voorproefje zeer zeker een uitstekende keuze geweest. Hierop is de sound van Changing Tides op hun best en op deze prima song is een aanstekelijke gitaar groove te horen.

‘Fear Reality’ is eigenlijk de enigste smet op de EP, omdat deze iets te veel van hetzelfde klinkt als z’n voorgangers, maar zou wat betreft de stijl en tekst het weer live uitstekend doen. Verrassend is de rustige afsluiter ‘Brumal’, met een wat dromerige gitaarriff onder gruntvocalen. Muzikaal gezien heel goed in mekaar en de track verveelt geen enkel moment.

Prima EP’tje voor de Metalcore liefhebbers en in het bijzonder de luisteraars die fan zijn van het eveneens Nederlandse Sisters of Suffocation. Ik hoop dat er voor Changing Tides net zoveel aandacht komt als voor Sisters of Suffocation, zodat zij een platencontract gaan scoren bij een groter Metal label (Sisters of Suffocation brachten dit jaar hun 2de album uit via Napalm Records.)  Want deze potentie zit er echt duidelijk in bij deze band. Prima schijfje en zeer zeker de moeite waard om te beluisteren als je de lokale Nederlandse Metalscene een warm hart toedraagt. Dit verdient absoluut de volledige aandacht van de Metalmedia in al z’n vormen. (90/100) (Self-Released)

Tracklist Changing Tides EP

1 The Sixth Call
2 E.G.O.
3 Disgraceful
4 Awareness
5 Fear Reality
6 Brumal

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ