Graham Bonnet Band – Live In Tokyo 2017

Facebookrssmail
Bonnet

Een release bespreken waarvan de belangrijkste helft ontbreekt, de live dvd in dit geval, is lastig. Maar de enige clip die nu op YouTube te vinden is van dit optreden (zie hieronder), ziet er qua regie wel okee uit, dus zal dat deel wel los lopen lijkt me. Bij Graham Bonnet zit er één ding altijd wel goed bij een live album, en dat is de setlist. Hij heeft, naast enkele klassieke Alcatrazz platen, op genoeg classic rock albums meegezongen om desnoods twee avonden vol te zingen. Denk aan Rainbow’s ‘Down to Earth’ of MSG’s ‘Assault Attack’. De enige spannende factoren bij wéér een nieuwe live cd, zijn de productie en de dienstdoende gitarist. Vooral die laatste gaat meestal maar enkele maanden mee, zodat die de grootste verrassing is. In maart 2017 in Tokio was dat een zekere Conrado Pesinato, zowaar degene die ook het album uit 2016 ‘The Book’ vol soleerde, alvorens vervangen te worden door Kurt James en later Joey Tafolla voor het laatste Graham Bonnet Band album ‘Meanwhile, Back in the Garage’ uit 2018.

Bonnet speelde in 2017 blijkbaar zowel onder de naam Alcatrazz als onder zijn eigen naam shows in Tokio, want vorig jaar verscheen al ‘Parole Denied – Tokyo 2017’, ook zowel als live cd/dvd. Al werd er in die show alleen Alcatrazz materiaal gespeeld. Het enige verschillende bandlid is zijn vriendin Beth-Ami Heavenstone. Zij baste toen in de Graham Bonnet Band en Gary Shea in Alcatrazz. Momenteel bast Beth trouwens ook in Alcatrazz. Erg verwarrend allemaal. Maar we dwalen af.

De live plaat klinkt in ieder geval als een klok; de zang van de heer Bonnet zelfs verrassend goed op alle nummers. Daar is vast zowel later in de studio, als ter plekke het nodige aan gesleuteld. Het is tenslotte een publiek geheim dat er nogal wat ‘zang-ondersteuning’ meeloopt bij zijn recente concerten. Op sommige nummers horen we nu wel drie verschillende Bonnets tijdens de refreintjes. Maar we kunnen het de 71-jarige Engelse zanger nauwelijks kwalijk nemen, vele leeftijdsgenoten gebruiken tegenwoordig dezelfde trucjes om de carrière nog enkele jaren te rekken. En zijn stem klinkt nog altijd prachtig. 

De songkeuze is een mooie dwarsdoorsnede van zijn lange carrière. Zo horen we van zijn Schenker periode maar liefst vijf songs, waaronder het prachtige en super gezongen bluesnummer ‘Love’s No Friend’, ‘Assault Attack’ en het logge ‘Desert Song’. Gitarist Pesinato evenaart Schenker helaas niet, maar speelt degelijk en foutloos, zonder al teveel op te vallen. Van Rainbow komen er vier voorbij, met ‘Eyes of the World’ en ‘Lost in Hollywood’ als persoonlijke favorieten. Verder enkele nummers van zijn toen recente release, het prima ‘The Book’. Van zijn samenwerking met Impellitteri horen we het lekkere ‘Stand in Line’. Al met al voldoende afwisseling en een constant hoog niveau. Lange drumsolo’s blijven ons gelukkig bespaard. Het werkelijke prachtige, rustig opbouwende studio nummer ‘The Crying Chair’ van ‘The Book’, hier blijkbaar met alternatieve lyrics, besluit het album in schoonheid. 

Al met al een prima release, maar of het nou heel veel toevoegt aan zijn lange lijst van live albums? Niet echt eigenlijk. In de loop der jaren zijn er acht officiële live albums en ontelbaar veel re-releases onder zowel zijn eigen naam als Alcatrazz verschenen. Overdaad schaadt Frontiers! Als het een reünie betrof met Steve Vai of Yngwie, ja, dan was het echt essentieel, maar dat zal niet meer gebeuren. Nu luistert het (en kijkt het straks) gewoon lekker weg. Voor de echte Bonnet fans kan ik de special edition van ‘Disturbing The Peace’ van harte aanbevelen, met een prachtig bijgevoegd concert uit 1984 op dvd met een jonge en weergaloze Steve Vai en een Bonnet die nog zonder ondersteunende tapes zong. (85/100) (Frontiers)

Tracklist:

1. Eyes Of The World
2. California Air
3. S.O.S.
4. Night Games
5. Stand In Line
6. Into The Night
7. Love’s No Friend
8. Dancer
9. Samurai
10. Desert Song
11. Rider
12. Since You’ve Been Gone
13. Assault Attack
14. All Night Long
15. Lost In Hollywood
16. The Crying Chair (Alternate Lyric Version)

Line-up:

Graham Bonnet – Vocals
Conrado Pesinato – Guitar
Beth-Ami Heavenstone – Bass
Jimmy Waldo – Keyboards
Mark Benquchea – Drums 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ