Zwarte Cross sluit af

Facebookrssmail

De laatste dag van de Zwarte Cross is alweer aangekomen, een goede reden om er nog een keer flink uit ons dak te gaan. Deze dag begint Miss Montreal met haar vrolijke meezingers op het hoofdpodium, het is wat vroeg voor de band maar voor de bezoekers was het niet te vroeg om al met een pilsje in de hand mee te zingen. Terwijl The Mavericks met hun bekende hit ‘Dance The Night Away’ het podium betreed staat in de Barn de Zweedse band Royal Republic. De band is deze schuur eigenlijk al uit gegroeid want het staat prop vol met mensen, maar dit mag de pret niet drukken. De band speelt een heerlijke combinatie van dikke riffs met goeie meezing refreinen. Een groot feest maken ze er zeker van en in korte tijd staat de gehele schuur op zijn kop.

Begin van de avond klinkt er een luid gebrul over de crossbaan, tijd voor de Specialklasse! Een flink aantal opgevoerde vrachtwagens staan opgesteld voor de baan, allemaal bedenkt met creaties vergelijkbaar met carnavals wagens maar dan met een extra doses power. Zo zijn er wagens met bewegende raketten en kleine eend (auto) die zich meters groot uitvouwt tot een grote zwaan.

Ondertussen maakt De Staat zich klaar voor het hoofdpodium, deze band die onder anderen in het voorprogramma van muse heeft gestaan laten heel het veld flink springen.

Terwijl het feest op het veld flink los gaat word er een minuut stilte in de megatent gehouden. Vrijdag is er op de camping een overleden jongen aangetroffen, uit respect werden alle vrienden en familie uitgenodigd om voor in de tent te komen tijdens De Motorband en na een paar nummers werd er voor de jongen een minuut stilte gehouden. De sfeer is een gemengd aangezien het toch wel een feest band is met de crossmotors op het podium, denkt iedereen aan de familie en vrienden van de nog maar 18-jarige jongen.

De rouwste rozen van de heide maken zich klaar voor te Megatent, niemand minder dan de Heideroosjes staan nog een maal op het podium. nadat ze er in 2012 genoeg van hadden konden ze het toch niet laten om hun dertigste verjaardag nog even flink te vieren.

Dat de muziek uit de 70`s nog steeds niet verveeld bewijs de DeWolff maar weer. Met hun 70`s geïnspireerde psychedelische bluesrock word het festival in de Roadhouse goed afgesloten.

Bij de buren in The Bayou staat de Canadese band White Cowbell Oklahoma. Met hun psychoblilly rock weten deze mannen en vrouw een mooi einde van de zwarte cross 2019 te maken.

Dit was alweer de 23e editie van het Zwarte Cross Festival in het bosrijke festivalterrein in Lichtevoorde. Het motto dit jaar ‘Niets is onmogelijk’ is zeker niet gelogen en was alle dagen op veel plekken en manieren terug te vinden. De grote variatie aan muziek in combinatie met de cross en stunts levert voor ieder wat te bekijken op. Het festival is erg mooi aangekleed tot in de kleine details, zoals de Reggaeweide bedekt met strandzand en een grote joint bij de ingang, als The Bayou die ingericht is als een oud Amerikaans dorpje waar de band op de veranda van een oud huis staat te spelen. het was dit jaar een mooi spektakel en daardoor zijn we erg benieuwd wat het festival in 2020 weer voor vreemde dingen in de planning heeft.

Foto’s (c) Emily Parry

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ