KariBow – Supernatural Foe- Rebirth

Facebookrssmail
KariBow - Supernatural Foe- Rebirth

Het Duitse prog rock project KariBow is in de jaren ’90 opgericht door zanger/multi-instrumentalist Oliver Rüsing. In 1998 kwam zijn debuutalbum ‘Supernatural Foe’ in kleine oplage uit. Sinds het album ‘Addiceted’ uit 2014 is er weer belangstelling voor ‘Supernatural Foe’.  

Vanwege de toenmalige geluidskwaliteit en de huidige technische mogelijkheden nam Oliver alles opnieuw op.  Qua compositie is hij zo dicht mogelijk bij het origineel gebleven, maar de geluidskwaliteit op deze nieuwe uitgave is veel beter. Hierdoor is dit de wedergeboorte van ‘Supernatural Foe’, vandaar de toevoeging ‘Rebirth’.

‘Run’ heeft vooral door het drumwerk een krachtige start. Daarnaast lijkt er op de achtergrond een koebel te klinken. Wanneer Oliver begint te zingen, is het ritme nog steeds opzwepend. De veranderingen vloeien in elkaar over. De langere vocalen uithalen van Oliver zijn prima, bovendien heeft hij een duidelijke uitspraak. Er is een wending naar een rustiger stuk, met een warme, vriendelijke melodie.

Aan het begin van ‘Supernatural Foe’ is er een vette bas sound. Je zou bijna verwachten dat er een portie hardrock komt. Er komt geen hardrock, maar het tempo ligt wel hoog. Later is de zang van Oliver gevoelig en breekbaar. Des te verrassender is de omslag terug naar volle bak tempo. Het einde is verrassend zacht.

Diverse gesampelde geluiden zorgen voor een bijzonder intro van ‘Burning Books’. Het vervolg van deze epic is al net zo bijzonder. De woorden zijn vol overtuiging gezongen. De mooie instrumentale stukken bevat diverse stijlen. De gave rusten zijn goed geplaatst. Daarna gaat track geheel anders verder, het lijkt wel een nieuw hoofdstuk. Op de achtergrond klinken harmonieuze stemmen, ze hebben een instrumentale functie. Het ritme is aangenaam langzaam, de slagkracht op de drums is iets te hard in verhouding tot Oliver’s integere stem. Het ‘dupliceren’ van de zang loopt niet synchroon, maar dat is juist het bijzondere ervan. Als de gitaar rockend bespeeld wordt, is het volume van de drums weer in balans met het geheel. Er volgen enkele heldere piano tonen, het rockende einde hierna voelt een beetje onwennig aan.

‘Cynical’ heeft een rustig maar uitgebreid instrumentaal intro van onder andere pianoklanken en gitaarspel. In de wending zit in een minieme imperfectie. De woorden die Oliver zingt trekken de aandacht. Sommige delen zingt hij klein en breekbaar, andere stukken met meer volume. Dit is geheel in harmonie met de muziek. Het einde sterft mooi weg.

Het instrumentale intro van ‘The Black Jam’ klopt totaal niet. Maar dan komt de aap uit de mouw. Via sampling hoor je een grappige discussie tussen verschillende muzikanten over wie wat fout speelt. Dan gaat het geheel opnieuw van start. Er zijn ontelbare ‘twists and turns’, één stukje voelt bijna als improvisatie. Op het laatst wordt er weer gelachen. Deze bonustrack is absoluut een volwaardig nummer.

De sampling van onder andere fluitende vogeltjes passen bij ‘The Gardens’. Pianospel gaat langzaam over in (stevige) rock. De wending naar een rustig deel is geniaal. Vlak voor het einde hoor je weer vogeltjes tussen de muziek.

Deze tien nummers zijn rijkelijk gevuld met slagwerk, snaren, en toetsen, dit is verspreid over talrijke laagjes. Oliver heeft bijna alles zelf ingespeeld. Regelmatig zijn er stemmen gestapeld en hoor je allerlei details.  Dit alles is goed verdeeld over de speakers/koptelefoon. Soms zit er een snufje poppy sound tussen de prog rock verstopt. De sampling is steeds in dienst van het nummer. Ondanks dat de basis meer dan twintig jaar oud is, is hier al de KariBow stijl op te horen. ‘Supernatural Foe- Rebirth’ is complex maar toegankelijk. (87/100) (Eigen beheer)

Track list

1 Run  7:16
2 Supernatural Foe 4:35
3 Burning Books 0:56
4 Brake My Day 5:08
5 Take Me 8:00
6 Cynical 6:36
7 Weak 5:53
8 The Black Jam 7:01 (bonustrack)
9 Is That You? 5:29
10 The Gardens 9:16

Line up:

Oliver Rüsing: zang, gitaren, keyboards, piano, bas, drum, percussie, fluiten
Philipp Dauenhauer: gitaarsolo in ‘Is That You?’
Roland Körner: mondharmonica in ‘Brake My Day’
Andy Pendant: saxofoon in ‘Burning Books’
Siobhan & Strawberry: zang in ‘Run’, ‘Burning Books’ en ‘The Black Jam’

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ