Furyon – Lost Salvation

Facebookrssmail

FuryonDe Britse band Furyon speelt een mooie mix van heavy metal, prog. en classic rock. Met als doel het maken van pittige nummers die je niet zo maar vergeet. Zanger Matt Mitchell, bassist Alex ‘Nickel’ Bowen, drummer Lee Farmery en de gitaristen Luca Faraone en Tiago Rosado moeten er voor zorgen dat hun je muziek inderdaad niet zo maar vergeet.

’Lost Salvation’ is hun tweede album en gaat van start met ‘All that I have’. Het intro klinkt meteen al lekker. De lage stem van Matt heeft een warme kleur. Al vrij snel blijkt dat hij een vrij hoog bereik heeft. Mooi die snelle overschakeling van de lage naar de hoge zang. Even later volgt een mooi decrescendo in de muziek. En ook in de zang in die mooie, snelle overschakeling in volume. Het nummer eindigt abrupt, maar mooi. Dit smaakt naar meer!

In het up-tempo intro van ‘Lost Salvation’ komt de metal invloed duidelijk maar niet overdadig naar voren. De melodie lijn is pakkend. Prima mix van rock en metal. Dit vraagt er om een flinke draai aan de volume knop. Harder, natuurlijk!

‘These four walls’ kende ik al. Furyon had dit nummer een paar weken geleden op hun Facebook pagina gedeeld. En natuurlijk kijk en luister ik dan, meer dan één keer. Weer die pakkende melodielijn. De stem van Matt heeft hier een aangenaam schorretje. Een prima nummer, lekker compleet. Een mooi decrescendo leidt een goed wegstervend einde van het nummer in.

De bas is super mooi verweven in het intro van ‘Scape Goat’. Gaaf intro dat mede door de bas lekker zwaar klinkt. Natuurlijk zijn ook de gitaren weer ruimschoots aanwezig. Wat klinkt de stem van toch mooi in de lage gedeelten. Daar had ik graag al meer van willen horen. Gelukkig nog zes nummer te gaan, alle kans om die mooie lage stem nog vaak te horen.

Als ik negen van de tien nummer heb beluisterd, is er nog geen power balled voor bij gekomen. Ik hoop dat ik een power ballad als toetje krijg. Maar helaas, geen power ballad, zoals bijvoorbeeld ‘Desert Suicide’ van het album Gravitas (2012). De hoge stem van Matt is mooi, maar zijn lage stem is helemaal geweldig. En die lage stem komt in een ballad als deze erg mooi uit.

Het album Gravitas’’ heeft ook wat meer bombastische elementen, zoals in ‘Feare alone’. Door het ontbreken van de power ballad en de bombastische elementen is het verschil in de nummers onderling op ‘Lost Salvation’ jammer genoeg minder groot dan op ‘Gravitas’.

Toch is ‘Lost Salvation’ een goed album. Gave gillende gitaren, pakkende melodielijnen, lekker strak gedrumd, en de bas vult dit alles goed en soms lekker zwaar aan. Heerlijk lange instrumentale stukken. Prima classic rock met mooie metal invloeden. Toch had er naar mijn gevoel meer ingezeten. Dit album is wat commerciëler van opzet. En mist hier door met name een aantal mooie prog.rock elementen. Deze zitten er wel in, maar een beetje te weinig. (7,5/10) (Dream Records/Cargo Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ