Firespawn – Abominate

Facebookrssmail

Firespawn mag dan misschien niet zo’n bekende naam zijn, de leden die erin zitten zijn dat zeker wel. De band is eigenlijk een all star death metal band, die hun eigen bands niet extreem genoeg vinden gaan, en bestaat uit Alex Friberg op bas (Necrophobic), Matte Modin op drums (Skineater, The Hidden), Fredrik Folkare op gitaar (Unleashed, Firecracker, Dead Kosmonaut), Victor Brandt op gitaar (Dimmu Borgir) en LG Petrov op zang (Entombed AD). Met ‘Abominate’ levert de band inmiddels hun derde wapenfeit af, na ‘Shadow Realms’ uit 2015 en ‘The Reprobate’ uit 2017.

De stijl die de band hanteert refereert meer aan de Amerikaanse death metal variant dan de Zweedse die je zou verwachten bij deze namen. Firespawn laat echter wel degelijk horen een gewel(da)dig potje agressieve death metal op z’n amerikaans te kunnen spelen, en geeft dan ook vele usa bands het nakijken. Strakke, brute riffs, blastbeats, melodieuze solo’s en een blaffende LG maken er een genot om naar te luisteren van. Een portie nekbrekende death metal van de bovenste plank is wat hier voorgeschoteld wordt.

Het album gaat lekker zwaar van start met ‘The Gallows End’ met mooi melodieus gitaarwerk erin verwerkt. ‘Death And Damnation’ vervolgt dan weer een stuk logger, met snelle stukken erin, en klinkt bijna al seen mix van Morbid Angel en Arch Enemy. Het titel nummer is ook al zo’n log meesterwerk, zwaar en duister, waarna ‘Heathen Blood’ lekker knalt in een hogere versnelling. Het langste nummer op de plaat is ‘The Great One’ met ruim 5 minuten op de klok een death metal meesterwerk, met een hoofdrol voor LG Petrov.

Rust momentje op de plaat is dan weer ‘Cold Void’, een akoestisch gitaar instrumentaaltje, waarna ‘The Hunter’ er weer inknalt. ‘Godlessness’ klinkt vervolgens weer echt goddeloos hard, met mooie solo’s, en een op dreef zijnde LG. Ook het drumwerk van Matte is het vermelden waard, wat een houthakker, mept alles vernietigend aan elkaar, zoals ook in ‘Blind Kingdom’te horen is. Kwaliteit is wat hier boven drijft, zoals in elk nummer wel te horen is, maar zeker ook in ‘The Undertaker’, een persoonlijke favoriet! Ook hier blinkt LG weer uit, en zeker ook de gitaar tandem van Victor en Fredrik spettert hierin.

Het afsluitende ‘Black Wings Of The Apokalypse’ levert nog een melodieus en rap eindsprintje op van dit overweldigende album. Firespawn laat weer eens zien hoe het echt moet, en geeft velen het nakijken met deze top plaat, aanschaf verplicht! (90/100)  (Century Media Records)

Tracklist “Abominate” (41:40):

01. The Gallows End (04:36)
02. Death And Damnation (04:28)
03. Abominate (03:42)
04. Heathen Blood (02:53)
05. The Great One (05:04)
06. Cold Void (01:11)
07. The Hunter (04:01)
08. Godlessness (04:33)
09. Blind Kingdom (03:48)
10. The Undertaker (04:45)
11. Black Wings Of The Apokalypse (02:39)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ