Michael Schenker Fest – Revelation

Facebookrssmail

Onze Duitse gitaarheld van de oude stempel, want al 64 jaar, kwam de laatste tijd vooral in het nieuws als hij weer eens verongelijkt zijn broer Rudolph de schuld gaf van onder meer het stelen van songcredits, zijn zwart-witte Flying V of zelfs zijn gitaarstijl en melodieën. Jaloezie komt blijkbaar in de beste families voor. Heel serieus werden zijn verhalen niet genomen en de waarheid zal ergens in het midden liggen. Gelukkig is er nu een nieuwe plaat waarover we kunnen schrijven. Het is alweer de tweede cd onder de ‘Michael Schenker Fest’ naam, na het debuut vorig jaar ‘Ressurrection’. Heel veel verschil is er niet met de MSG of Temple of Rock platen van de afgelopen decennia, het blijft harde doch melodieuze rock, altijd voorzien van prachtige solo’s, het is tenslotte Michael’s kindje. Het verschil in deze samenstelling zit hem erin dat ongeveer al zijn vroegere zangers meedoen: Gary Barden, Graham Bonnet, Robin McAuley en Doogie White zingen enkele nummers solo dan wel samen. En of het nog niet genoeg was, vond Schenker dat Ronnie Romero (Rainbow) de meest passende stem had voor het aardige, maar van een nogal clichématige tekst voorziene ‘We are the Voice’.

De plaat opent verrassend nogal loom, maar met een tegenvallende Barden, wiens stem nauwelijks nog indruk maakt en het was al nooit een groot zanger. Beetje simplistische tekst ook, maar het refrein maakt iets goed, want gezongen door zijn collega’s Bonnet en White. De solo’s zijn weer heerlijk, doch vond ik Michael’s solo-geluid vroeger net wat mooier, voordat de Gibson Flying V vervangen werd door eenzelfde vorm van Dean. Maar dat zijn details. De volgende nummers ‘Under A Blood Red Sky’ en ‘Silent Again’ zijn uptempo rockers, die lekker wegluisteren, maar door het simpele drumwerk wat op elkaar lijken. Al heeft ‘Silent Again’ wel een heerlijk refrein en is prachtig gezongen. Zoals bekend is zijn drummer Ted McKenna helaas onlangs overleden tijdens een routine operatie. Hij wordt hier vervangen door niet de minsten: drumlegende Simon Phillips en Bodo Schopf, die al eerder met Schenker werkten. Vreemd dat juist het drumwerk wat monotoon overkomt op ‘Revelation’.

‘Sleeping with the Light On’ biedt vervolgens wat afwisseling in tempo en beukt lekker door. In vrijwel alle nummers komen meerdere zangers voorbij, wat de afwisseling ten goede komt, maar de consistentie wat in de weg zit. Maar de partijen zijn mooi afgestemd op de verschillende stemmen. De Bonnet nummers ‘The Beast In The Shadows’ en ‘Still In The Fight’ springen er uit, want heerlijk gezongen nog altijd en beiden voorzien van én vanzelfsprekend heerlijk gitaarwerk én een lekker refrein. Qua (up)tempo zijn beiden weliswaar inwisselbaar, maar dat geldt zoals gezegd voor alle snellere nummers op deze plaat. Zeker de tweede helft van de plaat had wat meer afwisseling kunnen gebruiken. Een ‘Lost Horizons’ staat er dan ook niet op.

Zesde nummer ‘Behind the Smile’ begint met een lullig middeleeuws deuntje, maar is verder een mooi midtempo vehikel voor Doogie White. Het navolgende ‘Crazy Daze’ is samen met het andere Barden nummer ‘Headed for the Sun’ een middelmatige song, met dank aan Gary’s onopvallende stem. Robin McAuley zingt nog altijd prima op ‘zijn’ lekkere nummers ‘Lead You Astray’ en ‘Old Man. De cd wordt afgesloten met het heerlijke, snelle instrumentaaltje ‘Ascension’, waarop Herr Schenker nog één keer laat horen dat hij qua melodieus gitaarwerk nog altijd op eenzame hoogte staat.

Een openbaring is ‘Revelation’ niet geworden, daarvoor staan er net iets teveel doorsnee nummers in hetzelfde snelle tempo op, waarbij het ééntonige drumwerk de afwisseling ook al niet ten goede komt. Productioneel klinkt de plaat wat droog, maar dat past wel. Belangrijkste trekker blijven de prachtig uitgewerkte en altijd van een mooi thema voorziene gitaarsolo’s, die gelukkig ruim vertegenwoordigd zijn. En de plaat is gestoken in een prachtige hoes: een schilderij waarop Schenker niet aan het kruis, maar aan een Flying V wordt genageld.

Schenker heeft in het verleden veel mindere platen uitgebracht (ik noem een ‘Written in the Sand’, ‘The Unforgiven’, ‘Arachnophobiac’, ‘Heavy Hitters’, ‘Tales of Rock n’ Roll’ of zelfs zijn ‘Temple of Rock’ cd’s), dus heel veel te klagen hebben we eigenlijk niet. Het debuut van MSG of de hoogtijdagen van UFO zullen nooit meer geëvenaard worden, maar voor een Schenker op leeftijd is dit denk ik het maximaal haalbare. Dus toch een dikke voldoende voor deze ‘Revelation’. (78/100) (Nuclear Blast Records)

TRACKLIST

1. Rock Steady
2. Under A Blood Red Sky
3. Silent Again
4. Sleeping With The Light On
5. The Beast In The Shadows
6. Behind The Smile
7. Crazy Daze
8. Lead You Astray
9. We Are The Voice
10. Headed For The Sun
11. Old Man
12. Still In The Fight
13. Ascension     

LINE-UP

Michael Schenker / Guitar, Vocals
Gary Barden / Vocals
Graham Bonnet / Vocals
Robin McAuley / Vocals
Doogie White / Vocals
Steve Mann / Guitar, Keyboards
Chris Glen / Bass
Bodo Schopf / Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ