CD van de Week: A Primitive Evolution – Becoming

Facebookrssmail

Deze Canadese, Toronto based alternatieve rockband is nieuw voor mij, maar een welkome toevoeging aan mijn collectie. Heerlijke catchy, wat donkere rocksongs met industrial en emo invloeden, die wel wat raakvlakken hebben met een Stabbing Westward of Filter.

A Primitive Revolution, ook wel afgekort als A.P.E., werd opgericht in 2007 en kwam twee jaar later met het naar zichzelf genoemde debuut. Dit was aanleiding om regelmatig te toeren rondom Toronto. Drie jaar later werd het vervolg ‘The Prize’ op de mensheid losgelaten en hier klonk de band al een stuk toegankelijker en afwisselender, ondanks dat het album ook een aantal opnieuw opgenomen songs van het debuut bevatte. Eén en ander leidde er toe dat de band in 2015 een award kreeg als “Best Rock Band” van de Toronto Independent Music Awards. Verder is nog noemenswaardig dat in Canada enkele songs gebruikt zijn voor soundtracks van films en TV shows. Ondertussen is de band getekend door Metropolis Records en is er een derde album opgenomen, deze ‘Becoming’ dus.

De dertien nummers die de plaat telt, waaronder een creepy intro van een dikke minuut, schurken allemaal een beetje tegen de alternatieve, maar modern klinkende hedendaagse rocksound aan. Zo is opener ‘Who’s Your Maker?’ een prima meezingbare rocker die meteen beklijft en genoeg originele breaks heeft om in de massa op te vallen. Zanger Brett Carruthers heeft een zeer aangename melodieuze stem, die niet snel verveeld en waarmee hij ook lekker kan uithalen. Ook de mooie productie valt trouwens op, een hele stap voorwaarts sinds de vorige twee platen. Single ‘The Beauty’ heeft meer industrial en Marilyn Manson invloeden, maar ook een prachtig melodieus refrein. Vierde song ‘Close Your Eyes’ is wat poppiër en toegankelijker met wederom een lekker catchy, wat zeurderig gezongen chorus.

Zo halverwege ben ik meer dan aangenaam verrast door deze driemansformatie! Zelf geeft de band aan beïnvloed te zijn door o.a. Nine Inch Nails, Muse, The Cure, Tool, The Prodigy, Ministry, Radiohead, U2, Alice in Chains en Guns N’ Roses. Dat beloofd een zeer afwisselende sound, wat ze ook zeker waarmaken.

Met ‘Ghost’ komen we bij het langste nummer van de cd (6.17 min). Rustige coupletten wisselen de heftige refreinen af, hier klinken inderdaad wat Muse of Radiohead invloeden door, vooral in het mooie en heftige gitaarwerk. Terwijl op opvolger, het opzwepende ‘Dead Skies’, juist drummer Stu Dead de show steelt. Andere opvallende nummers zijn bijvoorbeeld de dark pop synth sound van ‘We Are The Truth’ en ‘Skeleton’, beide refererend aan The Cure. Het titelnummer ‘Becoming’, ‘Pitoresque Hell’ en afsluiter ‘Echo’ gaan dan weer terug naar de vertrouwde industriële rock met Marilyn Manson invloeden, maar dan veel beter dan wat die goede man de afgelopen jaren heeft uitgebracht. ‘Better Off Dead’ is mooi opgebouwd en lekker melodieus, met een overtuigende gitaarsolo. Topper! En tot slot bevat de plaat met ‘Live Forever’ een ballad. De zweverige gitaarsound had wederom van The Cure kunnen zijn, het uitbundige refrein zeker niet. Halverwege gaat het gas er nog even op tijdens de solo, om met het catchy refrein te eindigen. Prachtig nummer.

Je zou denken dat met alle bovengenoemde invloeden, deze plaat van A Primitive Evolution niet echt origineel is, maar dat is gelukkig niet het geval. Weliswaar zijn er raakvlakken met meerdere genres, maar het afwisselende album klinkt echt als een logisch geheel. Met een uur muziek is de veelzijdigheid ook meer dan welkom natuurlijk. Deze toegankelijke en dynamische industriële rock sound heeft mij zeer aangenaam verrast en ik hoop dat het toeren zich in de toekomst dan ook niet beperkt tot Canada alleen. Voor liefhebbers van één van de hierboven genoemde bands, check ze uit! (92/100) (Metropolis Records)

TRACKLIST

1. I Am An Infinite Cycle
2. Who’s Your Maker?
3. The Beauty
4. Close Your Eyes
5. Ghost
6. Dead Skies
7. We Are The Truth
8. Becoming
9. Skeleton
10. Picturesque Hell
11. Better Off Dead
12. Live Forever
13. Echo

LINE-UP

Brett Carruthers – Vocals, Guitars en Synths
Steph Misayo Seki – Bass en Synths
Stu Dead – Drums, Percussion en Dirty Beats

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ