Devin Townsend neemt de 013 mee op een muzikale ontdekkingsreis

Facebookrssmail

In een tot de nok toe gevulde 013 mag Haken deze avond openen. Haken doet dit meer dan goed, de muziek van deze Britten past goed bij wat Devin Townsend ons voorschotelt en is derhalve een uitstekend voorprogramma. Toetsenist Diego Tejeida speelt tevens in de begeleidingsband van Devin Townsend. Haken heeft te kampen met een wat matig geluid waar vooral de drummer en gitaristen onder te lijden hebben.

Pas op het einde is het geluid helemaal in orde zodat we tijdens de laatste 2 nummers (‘Cockroach King’ en ‘1985’) optimaal kunnen genieten van deze prima band. Het 013 publiek reageert vrij tam, jammer want Haken speelt een prima potje muziek en verdient meer dan dat ze krijgen van het publiek. Prima optreden, uitstekende band.

Na een korte ombouwpauze is het dan de beurt van muzikale duizendpoot en geniale gek Devin Townsend en zijn 9-koppige begeleidingsband. De toon wordt mee gezet als ze opkomen in Hawaï-hemdjes en er beelden van Tropische oorden worden geprojecteerd op het videoscherm. Ook de palmbomen met lichtsnoeren worden het podium opgesleept om het vakantiegevoel helemaal compleet te maken.

Devin Townsend neemt ons mee op een muzikale vakantie zoals hij zelf zegt. Dit is geen gewoon (Rock-)concert maar een totaalervaring. Alles klopt en past bij en in elkaar. Het geluid is uitstekend en de nummers in combinatie met de videobeelden benadrukken het allemaal nog eens extra. Ook wordt er meerdere malen van kleding verwisselt en is er veel ruimte voor de musici om te improviseren. Twee uur lang worden we vermaakt met muziek die varieert van genre André Rieu (het nummer ‘Why?’), tot disco in de vorm van ‘Disco Inferno’ (van The Trammps) ondersteund met videobeelden van een Old-Skool discobal, tot acoustisch werk (‘Spirits Will Collide’) en natuurlijk stevige Progressieve Metal waar het merendeel van het publiek voor is gekomen.

Ook bij Devin Townsend reageert de 013 niet echt enthousiast. Alleen bij de ‘hardere’ nummers zoals Deadhead, Genesis en Kingdom willen de hoofden nog wel eens in beweging komen en de handen op elkaar gaan maar helaas gebeurt dit maar sporadisch. Degenen die muziek in de breedste zin van het woord kunnen waarderen hebben een buitengewoon goede avond. Voor de doorsnee Metal-fan is 2 uur duidelijk te veel van het goede. Devin Townsend is het etiketje Metal al lang ontgroeit en doet gewoon waar hij zelf zin in heeft. Petje af!

Foto’s (c) Lenny van Dijk

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ