7 Miles To Pittsburgh trakteert Venray op een ‘Voorstelling’

Facebookrssmail

“U komt voor de voorstelling van 7 Miles To Pittsburgh?”,  vraagt de vriendelijke gastvrouw aan me, als ik me op deze koude zaterdag avond meld voor mijn kaart aan de balie van deze prachtige nieuwe schouwburg in Venray. Een voorstelling?  … Hopelijk gaat het toch een gewoon lekker ouderwets stevig rock concert worden, zoals we gewend zijn. Voorstellingen mogen voor mij nog even een aantal jaren wachten .

Onder de noemer ‘Red Box Session’ worden hier in Venray geregeld in de kleinere zaal van deze schouwburg concerten georganiseerd. Dit keer was het de beurt aan de band 7 Miles To Pittsburgh (7MTP).

Deze band verraste ons een dikke 2 jaar geleden met hun ijzersterke debuut album ‘7 Miles to Pittsburgh’. Het blijkt een uit de hand gelopen project te zijn van zanger Andrew Elt, bassist Martin Helmantel en gitarist Joris Lindner. Dit drie tal vond hun materiaal te goed om niet uit te brengen. De band was geboren, en het debuutalbum werd in eigen beheer uitgebracht. Inmiddels is de band compleet met drummer Dirk Bruinenberg, en toetsenist Remco van Zandvoort, waarmee het zeer goede tweede album opgenomen werd. Beide albums kregen erg goede kritieken.

In een radio interview met Andrew Elt bij een lokale rockzender kreeg de zanger de vraag ”omschrijf eens de stijl en sound van de band”…. Eigenlijk zijn wij een ‘Modern Classic Rockband’ met serieuze teksten over politiek en sociale problemen in deze wereld ! Hier wordt de spijker op zijn kop geslagen ! Bands die alleen zingen over vrouwen, snelle auto’s, drank en drugs zijn er in de Rock scene tenslotte al genoeg.

We starten deze avond met de support act Battersea. Dit vijftal blijkt een lokale band te zijn. In de ongeveer 3 kwartier die ze speelden kregen we toch wel redelijk goed gespeelde ‘Pop Rock’. De band kreeg na elk nummer toch wel een vriendelijk applausje, maar de vonk wilde toch niet echt overslaan bij het publiek in de zaal.

Het publiek komt deze avond toch echt voor de hoofdact 7 Miles To Pittsburgh, en de band krijgt ook een overweldigend applaus als ze het podium oplopen. Gelijk wordt het lekkere ‘Olympus’ van het laatste album ingezet, gevolgd door ‘Damn’ van het debuut. Wat meteen opvalt is dat het geluid in de zaal erg goed is, loepzuiver zelfs. Het publiek en de band hebben er zin in….dit gaat een mooie avond worden.

In het nummer ‘Bad Enough’ krijgt toetsenist Remco van Zandvoort de kans om zijn nieuwe Hammond orgel even goed te laten brommen. Wat geeft zo’n Hammond toch altijd een heerlijke extra sound! Prachtig!

Het mooie ‘I Feel Your Pain’  en ‘Sound of Change’ volgen. De spelvreugde en de passie is bij de bandleden zichtbaar, er wordt zeer goed gespeeld. Zeer zeker moet het prachtige subtiele gitaarwerk van Joris Lindner even vermeld worden, en ook bij de ritmesectie tussen drummer Dirk Bruinenberg en bassist Martin Helmantel valt geen speld tussen te krijgen ! Dit zijn echte muzikanten, geen overdreven show, maar gewoon lekker vet en strak spelen.

Bij het nummer Pittsburgh (titelnummer debuut) krijgen we toffe projectiebeelden achter de band te zien, wat het nummer een extra dimensie mee geeft. Wat mij persoonlijk bij dit nummer opviel, is dat Andrew Elt nog zo’n sterke en zuivere stem heeft. Wat een power nog! Hier kunnen nog heel wat (grotere) collega zangers een voorbeeld aan nemen.

Genoten wordt ervan ‘Jambalay’, ‘Lost and Found’, ‘Earth Dance’, ‘Think’, ‘Brave New World’ en ‘Same Size Soul’. Hierna worden door frontman Andrew Elt de bandleden voorgesteld, en gelijk wordt er slim ‘misbruik’ van de situatie gemaakt om reclame te maken voor het vers gebrouwen 7MTP biertje en de cd’s en elpees die achter in de zaal te koop worden aangeboden.

‘God Only Knows’ wordt ingezet, het prachtige nummer van het tweede album, wat over de misverstanden binnen de katholieke kerk gaat. Het toffe ‘Imaginary Friend’ volgt, samen met het ‘Anti -Trump ‘ nummer ‘Only A Fool’ . Nummers met een boodschap. Afgesloten wordt er met de inmiddels vaste cover van ‘Tom Sawyer’ van Rush en het eigen ‘Time’ waar er weer mooie projecties te zien zijn! Erg gaaf gedaan.

Het publiek heeft genoten en is vanavond getuige geweest van een erg goed op elkaar ingespeelde band die kwaliteit Rock speelt. Deze band verdient het om nu eindelijk echt in ons land en in het buitenland door te breken! De passie en de kwaliteit zijn zeker aanwezig! Hopelijk worden de boekers en promotors van clubs, zalen en festivals nu eens een keer wakker! Boeken die band! Hier gaat niemand spijt van krijgen! Hopelijk zijn we nog lang niet van 7MTP af, en kijk ik stiekem alweer uit naar een volgende ‘voorstelling’!

BAND :

Andrew Elt (Vocals & Guitar)
Joris Lindner (Lead Guitar)
Martin Helmantel (Bass)
Dirk Bruinenberg (Drums)
Remco van Zandvoort (Keyboards)

SETLIST :

– Olympus
– Damn
– Bad Enough
– I Feel Your Pain
– Sound
– Pittsburgh
– Jambalaya
– Lost And Found
– Earth Dance
– Think
– Brave New World
– Same Size Soul
– God Only Knows
– Imaginary Friend
– Only A Fool
– Tom Sawyer ( Rush Cover)
– Time

Archieffoto (c) Johan Sonneveld

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ