CD van de Week: Blind Guardian Twilight Orchestra: Legacy Of The Dark Lands

Facebookrssmail
Blind Guardian Twilight Orchestra- Legacy Of The Dark Lands

‘Blind Guardian’ is een progressieve power metalband uit Duitsland. Hun inspiratie voor het album ‘Legacy Of The Dark Lands’ komt van het boek ‘Die dunklen Lande’, van Markus Heitz. In het fictieve ‘Dark Lands’ woedde 400 jaar geleden een Dertigjarige oorlog in Europa, met name in Duitsland. Het verhaal gaat over een jonge avonturier, Aenlin Kane. Ze reist naar de neutrale stad Hamburg, om op onderzoek te gaan naar de erfenis van haar beroemde vader, Solomon Kane. Ze reist samen met een vriendin, Tahmina, een Perzische mysticus. Onderweg komen ze in de onrust van de oorlog terecht. Ze aanvaarden een missie van de West-Indische Compagnie. Maar onverwacht krijgt het verhaal een andere wending. Dat kan geen toeval zijn, Aenlin en Tahmina kennen het kwaad en de demonen die er rondlopen. Deze dames gebruiken de onrust van de oorlog in hun voordeel.

Voor ‘Legacy Of The Dark Lands’ is er samengewerkt met The Prague Filmharmonic Orchestra. Hierdoor is dit conceptalbum klassieker en theatraler dan wat we van ze gewend zijn. De power metal blijft achterwege, want het is geheel zonder elektrische gitaren.

De eerste minuut van ‘1618 Ouverture’ is qua sampling en muziek mysterieus. De klassieke elementen die steeds belangrijker worden, hebben een filmische waarde. Het geluid van de percussie is geweldig. Zo nu en dan is er woordeloze koorzang toegevoegd, steeds in harmonie met de muziek. Dit is één van de mooiste openingstracks ever! Je voelt dat er heel wat te gebeuren staat.

De gesproken woorden van ‘The Gathering’ vormen een inleiding van het verhaal. ‘War Feeds War’ start met klassieke muziek, dit begint klein en wordt prachtig opgebouwd. Dan begint Hansi Kürsch te zingen. Eerst klein, maar als het volume in de muziek toeneemt, gaat hij hierin mee. Weer is er koorzang, nu met woorden.  Het orkest is fantastisch, de geluidskwaliteit is bovendien zeer goed. Hierdoor, en door de boeiende opbouw ben ik één en al oor. Na iedere track is er een gesproken nummer. Deze zijn vrij kort, zodat ze niet storend zijn, of al onderbreking aanvoelen.  De intensiteit van bepaalde (delen) van nummers zijn duidelijk neergezet door zang en muziek. Groots en/of dramatisch gezongen en gespeelde stukken wordt afgewisseld met rustige delen.

Tijdens ‘In the Underworld’ is het geluid korte tijd troebel, dat lijkt jammer, maar het past bij de sfeer van het geheel. De zang en de koorzang is fenomenaal. Na een paar keer luisteren ben ik nog niet geheel eigen met het verhaal. Toch laat dit album mij niet los. De ene keer luister ik met koptelefoon, een andere keer dondert deze oorlog door mijn huiskamer.

De sfeer varieert van nummer tot nummer en soms binnen de nummers zelf. Er gebeurt ook zo veel in deze dertig jaar. Dat wordt vertaald in nummers waarin talloze wendingen zitten. De muziek is soms chaotisch en/of bombastisch, op andere momenten is het meer ingetogen. Maar ook dan zijn de verschillen bijna voelbaar.

 Zang en muziek vormen constant een harmonie. Het aantal laagjes in zang en muziek is ‘ontelbaar’. Er is prachtig gebruik gemaakt van de klassiek georiënteerde koorzang. Tijdens de gesproken nummers wordt het verhaal verduidelijkt door sampling.

Na een rustige start krijgt ‘Harvester of Souls’ zo’n woordenstroom dat het te snel gaat om het te verstaan. Toch blijft het geheel meeslepend. Er klinkt strijdlust en volharding in ‘This Storm’. Langzaam komt het verhaal tot een einde. De rust lijkt aan het begin van ‘Beyond the Wall’ teruggekeerd. De theatrale aspecten zijn ook hier even later te horen. Als laatste ‘A New Beginning’, een gesproken nummer. De stilte hierna voelt bijna vreemd aan. Aan de manier waarop de bombastische en progressieve elementen zijn toegevoegd, is de horen dat Blind Guardian een metalband is. De klassieke elementen zijn vaak groots en dramatisch van opzet, en toch is het op pakkende en meeslepende wijze neergezet. Legacy Of The Dark Lands is een imposant album met fantastisch opgebouwde tracks. En als je een keer een andere luister beleving wil: De tweede cd is een instrumentale versie. (95/100) (Nuclear Blast Records)

Line-up

Hansi Kürsch – zang
André Olbrich – gitaren
Marcus Siepen – gitaren
Frederik Ehmke – drums

Track list:

CD 1

1. 1618 Ouverture
2. The Gathering
3. War Feeds War
4. Comets and Prophecies
5. Dark Cloud’s Rising
6. The Ritual
7. In the Underworld
8. A Secret Society
9. The Great Ordeal
10. Bez
11. In the Red Dwarf’s Tower
12. Into the Battle
13. Treason
14. Between the Realms
15. Point of No Return
16. The White Horseman
17. Nephilim
18. Trial and Coronation
19. Harvester of Souls
20. Conquest Is Over
21. This Storm
22. The Great Assault
23. Beyond the Wall
24. A New Beginning

CD 2

1. 1618 Ouverture
2. War Feeds War
3. Dark Cloud’s Rising
4. In The Underworld
5. The Great Ordeal
6. In The Red Dwarf’s Tower
7. Treason
8. Point Of No Return
9. Nephilim
10. Harvester Of Souls
11. This Storm
12. Beyond The Wall

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ