Happy birthday Eddie van Halen

Facebookrssmail

Edward Lodewijk ‘Eddie’ van Halen werd geboren in Nijmegen op 26 januari 1955 en is een Nederlands-Amerikaans gitarist, bekend geworden als medeoprichter en gitarist van de hardrockband Van Halen. Van Halen was een zoon van saxofonist en klarinettist Jan van Halen, die tot 1962 in de Luchtmachtkapel speelde. Zijn moeder Eugenie van Beers was een Indisch-Nederlandse van Javaanse afkomst. Ze verhuisden in 1962 naar de Amerikaanse stad Pasadena in Californië. Van Halen leerde als kind pianospelen en won diverse talentenjachten. Ook zijn oudere broer Alex studeerde piano. Het pianospelen beviel de broers niet en Alex kocht een gitaar terwijl Eddie ging drummen. Terwijl Eddie echter kranten bezorgde om zijn drumstel af te betalen, begon Alex te oefenen op drums en bleek al snel beter te zijn dan zijn broer. Eddie ging vervolgens aan de slag met de elektrische gitaar.

Onder de muzikale invloed van onder andere Eric Clapton en Brian May ontwikkelde Van Halen zich tot hardrock-gitarist en in 1972 richtte hij samen met broer Alex en bassist Mark Stone de groep Mammoth op. Voor een optreden hadden ze nog een een geluidssysteem nodig, en huurden dat van David Lee Roth, die ze overigens in een auditie voor zanger hadden afgewezen. Toen Eddie van Halen er genoeg van had om als zanger te fungeren, werd Roth alsnog aangetrokken voor die rol, en werd bassist Stone vervangen door Michael Anthony. En omdat er nog een band was die zich Mammoth noemde werd door Roth voorgesteld de naam van de band te wijzigen in Van Halen. Overigens dachten veel fans dat Van Halen de naam was van David Lee Roth, maar pas later kwamen ze erachter dat dit de achternaam was van de twee broers.

RockMuZine feliciteert Eddie van Halen met zijn verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ