Floor Jansen verkleint de kloof in Utrecht

Facebookrssmail

Floor Jansen is een begrip geworden in Nederland. Ik kan me de dag nog goed herinneren dat ik haar voor het eerst sprak onderin de metal kelder bij de Fame in Amsterdam. Het was in 2004 en de nieuwe After Forever single ‘ Digital Deceit’ werd gereleased en tevens werd de nieuwe toetsenist Joost van den Broek voorgesteld aan de aanwezigen. Intussen is er veel veranderd en is haar populariteit voor Nederlandse begrippen tot grote hoogte gestegen. Vanavond staat de kersverse winnaar van de Popprijs in Utrecht in het kader van haar solo toernee.

Maar liefst 20 nummers passeren de revue en Floor schakelt met het grootste gemak om. Zo is ze zangeres van het levenslied en zo is ze de metal queen. In een reeks solo concerten die op 23 januari begon in Nijmegen in Doornroosje, is het nu vanavond de beurt aan TivoliVredenburg.

Het eerste wat direct opvalt is dat er geen leger met zwarte band shirts in de prachtige zaal zit, een enkeling daargelaten, maar bovenal keurig uitziende vaders, moeders en zelfs oma’s. Hun belangstelling is waarschijnlijk gewekt door het  tv-programma ‘De beste zangers van Nederland’. Het tv-programma loopt vanavond als een rode draad door de setlist, die verder een dwarsdoorsnede laat zien van haar toch wel imposante oeuvre.

Klokslag half negen loopt Floor het podium op en hoe mooi kun je beginnen? Onder begeleiding van de Marcel Fisser Band , die ook de muzikale ondersteuning verzorgde bij de beste zangers, wordt een werkelijk schitterend ‘Ever Dream’ van Nightwish ten gehore gebracht. Floor straalt en zingt loepzuiver. In de eerste acte, zoals Floor het zelf noemt, passeren nummers van After Forever, Revamp, haar project Northward en Nightwish.

Tussen de nummers door vertelt ze allerlei anekdotes en wordt het ook duidelijk dat er bij de beste zangers niet 7 ego’s op de planken stonden, maar rasartiesten met veel respect voor elkaar. Het ‘Vilja’-lied, de Samanta Steenwijk song ‘Mama’, een nummer van Ruben Annink en de fantastische uitvoering van ‘Winner’ van Tim Akkerman, ze worden gezongen op een fantastische manier door Floor. Soms heel klein en ingetogen, dan weer uitbundig, dit alle perfect aangevoeld door de uitstekende band.

In de pauze is het een drukte van jewelste bij de merchandise en vooral de Nightwish artikelen zijn zeer gewild bij het publiek. Ook in de tweede acte is het een feest van herkenning en zelfs bij het After Forever nummer ‘Energize me’, dat wat steviger is en bij dit publiek wat minder bekend, gaat de zaal toch helemaal los. Floor informeert nog even bij het publiek hoe het met hun Spaanse taalkennis gesteld is en zet vervolgens vrolijk de Rolf Sanchez cover ‘Que se siente’ in.

Ze vertelt over haar avontuur van het project Northward en je kunt een speld horen vallen bij het indrukwekkende nummer ‘Bridle Passion’. Als Floor het podium afloopt verschijnt opera zanger Henk Poort ten tonele, die eerder al meezong voor de pauze in het Revamp nummer ‘Sweet Curse’.
Nu mag Henk zijn vertolking laten horen van het Simon en Garfunkel nummer ‘The sound of Silence’  en dan op de manier zoals de metal band Disturbed dat eerder deed. Het publiek smult er duidelijk van en Henk geniet zichtbaar van het dankbare applaus.

Na de heavy Revamp song ‘Wolf and Dog’ is het tijd voor de Grand Finale. Voor het hoogtepunt uit ‘De Beste Zangers’, inmiddels ruim 6 miljoen keer gezien op Youtube, komt Henk Poort wederom terug op het podium om met Floor en de band een stomende versie te vertolken van ‘The phantom of the Opera’ Met een oorverdovend applaus wordt afscheid genomen van het publiek. Floor heeft de vooroordelen en de kloof tussen de metalheads en het gewone publiek vanavond weer een heel stukje kleiner gemaakt. Met recht een ambassadeur voor de muziek.

Foto’s (c) Armelle van Helden

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ