Maxïmo Park geeft de fans het ultieme cadeau

Facebookrssmail

Maximo Park 3Maxïmo Park vierde afgelopen vrijdag haar 10-jarig jubileum in de Melkweg in Amsterdam. De band die oorspronkelijk als kwartet was opgericht heeft intussen al zes albums en vele live optredens op haar naam staan. Om het 10-jarig bestaan te vieren trakteerde de band haar fans op een exclusief optreden in de Melkweg waar het debuutalbum ‘A Certain Trigger’ integraal gespeeld werd in combinatie met wat nummers die vaak tot bijna nooit op de setlist te vinden waren. Een ultime avond speciaal voor de fans, maar ook voor muziekliefhebbers die spontaan langs kwamen voor mooie avond vol muziek.

ClockOpera1
Clock Opera

De zaal was vrijwel gevuld met echte fans. En dan bedoelen we ook de echte fans. Een stelletje in de zaal had Maxïmo Park 10 jaar geleden voor het eerst in Schotland gezien. Sindsdien waren ze niet alleen smoorverliefd op de band maar ook op elkaar. De muziek van de band bracht hen officieel bij elkaar en ze waren speciaal voor deze show naar Nederland gevlogen om niet alleen het jubileum van de band te vieren, maar ook om hun eigen jubileum in het zonnetje te zetten.

Maxïmo Park stond geboekt voor The Max in de Melkweg, de grootste zaal die deze poptempel bezit. De opkomst lager dan dat er van te voren ingeschat was en slechts een half volle zaal stond te wachten totdat de band het podium op zou verschijnen. Na twee voorprogramma’s en een kleine pauze werden de eerste noten van ‘Girls Who Play Guitar’ ingestart. Het publiek bleef er nog een beetje matigjes bij kijken terwijl de band, en dan vooral zanger Paul Smith, volledig uit hun dak ging. Smith is een echt podiumbeest. Met wat gekke dansmoves en vele theatrale bewegingen en gezichtsuitdrukkingen springde hij elk nummer door. Soms vroeg je je af of hij niet toevallig auditie aan het doen was voor de rol van Danny Zuko in de musical ‘Grease’ zo energiek en smooth als hij over het podium bewoog.

Maxïmo Park 3
Maxïmo Park

In het eerste deel van de set werden veel nummers gespeeld die zowel vaak als bijna nooit op de setlist van de band te vinden waren. Zo was er van ieder album wel minstens een nummer gepakt. ‘Wasteland’, ‘Wraithlike’, ‘Hips And Lips’ zijn nummers die onder anderen in de setlist voorkwamen. “We are going to play our last song for you. After that we are going off stage for a little while and than we come back and we will play the longest encore you have ever heard”, aldus Smith. ‘Books From Boxes’, het bekendste nummer van de band, sloot het eerste gedeelte van de set af. Na een one minute break verscheen de band weer in nieuwe glorie (andere kleding) op het podium om hun debuut album ‘A Certain Trigger’ intergraal te spelen.

Maxïmo Park
Maxïmo Park

Niks was minder waar. Ieder nummer van het debuutalbum werd in juiste volgorde live aan het publiek ten gehore gebracht. Tijdens het eerste deel van de setlist hield het publiek zich nog een beetje in, maar nadat het eerste nummer ‘Signal And Sing’ van het integrale gedeelte was ingestart kwam het publiek volledig tot leven. Ook de mensen achterin begonnen zich eindelijk bij de dansende menigte te voegen en woord voor woord werd luid en uit volle borst meegezongen door de fans. Ook de band zelf speelde heel energiek en was, ondanks de lage opkomst, niet van plan een toontje lager te spelen.

Het was een show zonder extra poespas. Een strakke opstelling en alleen wat lichten en een gigantisch lichtgevende ‘M’ en ‘P’ waren extra toegevoegd als versiering. Meer had het Maxïmo Park helemaal niet nodig, want de rest van de explosie en de sfeer zat in de energie van de band zelf. Een groter cadeau dan dit konden de fans niet krijgen. Maxïmo Park weet hoe ze een live show neer moet zetten en had afgelopen vrijdag ook de niet die hard fans overtuigd. In 2016 hoopt de band terug naar Nederland te komen met dan ook al nieuw werk op zak om te kunnen laten horen.

Foto’s (c) Armelle van Helden, Maxazine.nl

Maxïmo Park
Maxïmo Park
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ