Ironsword – Servants of steel

Facebookrssmail

Hoe kun je je 25-jarig bestaan nu beter vieren dan met een nieuw album? Het Portugese Ironsword, afkomstig uit de hoofdstad Lissabon, doet dat door hun vijfde album uit te brengen in dit jubileumjaar. Rond hun vierde album wordt de band flink opgeschud in haar bezetting, overgebleven oprichter en zanger/gitarist Tann vindt een nieuwe bassist en drummer en met deze line-up ziet Servants of steel het licht. Zelf kende ik Ironsword tot op heden (nog) niet, maar de band is blijkbaar toch wel flink bekend, want niemand minder dan Harris Johns, bekend van o.a. Helloween, Kreator en Sodom, heeft het nieuwe album geproduceerd. Daarnaast heeft de band bij de vocalen ook nog hulp op twee nummers gekregen van Manilla Road-lid Bryan “Hellroadie” Patrick. 

Kijkende naar de albumhoes en de songtitels ligt het in de verwachting dat je epische heavy metal kunt verwachten. En die verwachting komt helemaal uit bij het beluisteren van dit album. Het album is een schoolvoorbeeld van zeer krachtige en echte heavy metal uitgevoerd in mid-en uptempo-nummers met veel heerlijke moddervette gitaarpartijen. De zang is wel ietwat apart, een licht brullende zang, maar mede gezien de thematiek van de nummers, nl. veldslagen/middeleeuwen, is die zang begrijpelijk en ook wel genietbaar, waarbij zowel de hogere vocalen als ook tweede achtergrondvocalen op meerdere nummers een extra dimensie aan die nummers geven.

Zoek je naar vergelijkbare bands en geluid, denk dan aan de gevestigde namen Manowar en Judas Priest, maar ook het al genoemde Manilla Road.

Uitschieters zijn moeilijk op te noemen, snellere nummers genieten persoonlijk meestal mijn voorkeur, o.a. ‘Upon the throne’, ‘In the coils of set’, ‘Red Nails’ met name door zijn heerlijk zagende gitaarriff, ‘Keepers from the crypt’, ‘Black colossus’ zijn hiervan het voorbeeld, maar ook het langzamere ‘Tower of the Elephant’ is geweldig.

Productioneel uiteraard, gezien de naam van de producer, een erg goed klinkend album met haar zeer krachtige, moddervette, volle geluid, van een band welke haar jubileum viert met een heerlijk en zeer sterk album.
(88 /100)(Alma Mater reocrds)

Tracklist:

1.Hyborian Scrolls    
2.Rogues In The House       
3.Upon The Throne  
4.Tower Of The Elephant     
5.In The Coils Of Set 
6.Red Nails    
7Gods Of The North 
S.on Of Crom 
8.Keepers Of The Crypt       
9.Black Colossus      
10.Isle Of The Damned        
11.Servants Of Steel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ