Anvil – Legal At Last

Facebookrssmail

Anvil…. De Canadese Heavy Metal Band die begin jaren 80 opkwam middels een vliegende start, met albums als ‘Hard ‘N ‘Heavy, Metal On Metal en Forged In Fire. Deze eerste drie albums van de band worden nu nog steeds als klassiekers bestempeld. De band werd in deze periode in een adem genoemd met bands als Slayer, Anthrax en Metallica.

Anvil had de potentie en de wilskracht om door te breken, maar op een of andere manier is dit jammerlijk nooit gebeurd en bleef de echte doorbraak uit. Ondanks alle tegenslagen is de band altijd door blijven gaan, met gitarist/zanger Steve ‘Lips’ Kudlow en drummer Robb Reiner als twee kapiteins op het (zinkende) schip. Ze overleefden de glam/hair metal jaren eind jaren 80, en hielden zelfs hun hoofd boven water tijdens de grunge jaren in de 90’s. Anvil bleef altijd zijn ding doen en week eigenlijk nooit af van hun visie en muzikale stijl, en daar kun je eigenlijk alleen maar respect voor hebben.

De albums die Anvil uitbracht al die jaren haalde eigenlijk nooit het niveau van hun eerste drie albums, waardoor de band een beetje uit het oog verloren werd in de metal scene. Tot dat er een fan in 2009 (Sacha Gervasi) die filmregisseur is, zich meldt bij de band en een documentaire/ film maakt over zijn oude idolen. Dit bleek een schot in de roos te zijn, en de film werd vooral in de Metalscene een hit. De film werd goed opgepikt en de band werd weer even op de kaart gezet. Nu dikke 10 jaar later bestaat de band nog steeds en blijft nog continu aan het toeren en brengt regelmatig nieuw werk uit. Live blijft de band gelukkig nog wel overeind middels hun enthousiasme, doorzettingsvermogen, passie en humor.

Hun inmiddels achttiende studio album ‘Legal At Last’ staat op uitkomen. Lang verhaal kort; dit album is precies wat je van de band gewend bent. Niets meer en ook niets minder.  Het blijft gewoon lekkere old skool metal die af en toe een beetje slordig gespeeld wordt, met matige zang. Persoonlijk denk ik ook dat we niet meer van de band kunnen en mogen verwachten…Dit is gewoon Anvil!

Op dit album staan een paar aardige nummers, waaronder het titelnummer ‘Legal At Last’, het lekkere snelle ‘Food For The Vulture’ en vette nummers als ‘Talking To The Wall’ en ‘Chemtrails’. Jammer genoeg weet de band niet verder te overtuigen, en voelen de andere tracks op het album een beetje als opvuller aan, en halen niet het niveau van bovenstaande nummers. Eigenlijk jammer, want in een jaar als 2020 mag je toch eigenlijk wel iets meer verwachten. Maar zoals eerder vermeld zit er bij de band Anvil denk ik niet meer in!
(65/100) (AFM Records)

Tracklist:

01. Legal At Last
02. Nabbed in Nebraska
03. Chemtrails
04. Gasoline
05. I’m Alive
06. Talking to The Wall
07. Glass House
08. Plastic In Paradise
09. Bottom Line
10. Food For The Vulture
11. When All’s Been Said and Done
12. No Time

Line-up: 

Vocals / Guitars : Steve ‘Lips’ Kudlow
Drums: Robb Reiner
Bass: Chris Robertson

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ