Into the open- Destination Eternity

Facebookrssmail

Zo’n vier jaar geleden hebben toetsenist Sander Heerings en zanger Jan Willem Ketelaers ‘Into the open’ opgericht. Samen schreven ze het conceptalbum ‘Destination Eternity’. Dit gaat over de reis van de ziel naar zijn uiteindelijke bestemming om uiteindelijk het eeuwige leven te bereiken.

De eerste minuut van ‘Origins’ is rustgevend, alsof je in een soort droomtoestand bent. Dan komt er onder andere meeslepend gitaarspel bij. Deze instrumentale track dooft mooi uit.

Vervolgens is er de kalme start van ‘Birth’. Vrij snel komt de rock erbij. Jan Willem heeft een duidelijke uitspraak, je kan hem bijna woord voor woord verstaan. Hij laat je denken waaraan je misschien niet denken wilt: het leven is eindig. Hij zingt overtuigend, zijn woorden komen best wel binnen. De achtergrondzang is zonder woorden, maar vormt een mooie aanvulling. Details uit het begin keren een aantal keer terug. Niet alleen zang en muziek zijn in balans, ook ritme en melodie vormen een eenheid.  In deze eenheid zitten een aantal wisselingen, net als in het aantal laagjes in de muziek. Ondanks het ‘zwaardere’ onderwerp nodigt het wel uit om na een paar keer mee te zingen. Dit tweede nummer eindigt klein.

Ook ‘Once’ begint klein. Even lijkt de metal erbij de komen, maar dat is schijn. De woorden die Jan Willem zingt zijn best confronterend: hij zingt over de tijd die bijna voorbij is. Toch klinkt er optimisme in, het is immers ook een nieuw begin.  Tijdens een ingetogen stukje hoor je op de achtergrond een baby zachtjes huilen.

‘Back To The Days’ gaat over de goede herinneringen. De sfeer is vrolijker in dit pop-rock nummer.  

Het enige wat ik tot nu toe gemist heb in een aantal nummers is een stukje meer contrast tussen de rockende delen en de ingetogen stukken. Zowel qua volume als intensiteit. De rock had iets voller mogen klinken, en de ingetogen stukken iets meer helder. Dan was ik zeker één geworden met de muziek.

Toch raken zang en muziek mij in ‘Purpose’ door de manier waarop de ziel zijn gedachten de vrije loop laat. Wel mis ik hier de volumetoename in het rockende deel.

De strijkers, het langzame tempo en een kerkklok die slaat zijn in complete harmonie in ‘Judgement Day’. De zinnen in het Latijn, en de Engelse zingen worden tegen elkaar in gezongen, maar de balans blijft. De achtergrondzang sluit subliem aan bij de muziek.  Plotseling is er een gave verandering naar een nieuw minimalistisch stuk. De woordeloze zang voelt als ‘engelenzang’ aan, de rustige muziek past daar prima bij.

‘Ride The Wind’ start ingetogen. De zang van Maria Catharina sluit hierbij aan. Haar woorden: “One day I will be with you again” bezorgen me kippenvel.  Dit blijkt een liefdevol duet te zijn. De stemmen van Maria en Jan Willem vormen een mooie blend. Daarnaast is er ook een heerlijk portie rock.

De gevoelig gezongen woorden in ‘Half Song’ ontroeren me. De opbouw naar het einde is minimalistisch, maar mooi. Als de cd afgelopen is, blijf ik in stilte even nagenieten. 

 Het geluid her en der iets te vlak. Maar de verhouding tussen de instrumenten onderling is prima, bovendien is het mooi verdeeld over de koptelefoon. Details van een glockenspiel achtig geluid komt regelmatig terug. De mooie verhaallijn wordt met emotie overgebracht. De emoties veranderen, dat hoort bij het leven. Zang en muziek zitten op één lijn, dus de sfeer in de muziek verandert mee. ‘Destination Eternity’ gaat over leven en dood.

Het is mooi, maar verrassend toegankelijk verwoord en gespeeld. Toch weet ‘Into the open’ een gevoelige snaar te raken, chapeau! (90/100) (Eigen productie)

Tracklist:

1.Origins
2.Birth
3. Once
4. Back To The Days
5. Nostalgia
6. Purpose
7.Judgement Day
8.Eternity
9. Ride The Wind
10. When The Crowd is Gone
11. Half Song 

Line up:

Sander Heerings (Wane of Summer, The Dust Connection) – keyboards
Jan Willem Ketelaers (Knight Area, Ayreon) – leadzang en achtergrond
Robert Spaninks (The Last Element, The Dust Connection) – drum
Ronald Martens (Up The Irons) – gitaar
Martijn Balsters (The Dust Connection, Up The Irons) – gitaar
Frank Strokap (Symphonic Rock Night) – bas

Gast muzikanten:

Maria Catharina (Robby Valentine, Anyday)- zang (9)
Marcel Coenen (Ayreon) – gitaarsolo (9)
Kim de Beer (Symphonica in Rosso) – viool (7)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ