Ron Coolen – Rise

Facebookrssmail

Het is 1983; het is kermis in Belfeld, een dorp in Limburg waar in een bloedhete zaal de lokale hardrockband Razor optreedt en het zweet zowat langs de muren omlaag druipt. Vol gedrevenheid zet de band een puike set rockmuziek neer en het publiek krijgt een muur van geluid over zich uitgestort. De drummer van Razor is Ron Coolen, die zijn kit vol overgave te lijf gaat en in z’n hoofd speelt de gedachte over hoe mooi het zou zijn om ooit een plaat op te nemen….. 

Toekomstmuziek? Ja! Intussen zijn we een kleine 40 jaar verder en zelfs Ron had niet durven hopen dat zijn grootste droom uit zou komen. Na talloze projecten, bands, tributes en uitbreiding van z’n technische vaardigheden tot multi-instrumentalist, is zijn debuut cd ‘Rise’ sinds 1 maart een feit.

‘Rise’: de veelzeggende titel van Coolen’s cd waarop het hoesje een feniks te zien is in menselijke gedaante, symbool voor iemand die boven alles wat hij eerder gedaan heeft uit stijgt. En hoe!
De ideeën voor de nummers zaten al in Ron’s achterhoofd, maar de laatste drie jaren kregen een aantal ervan vorm en werden uitgeschreven tot complete songs. Allen hardrock- en metal composities van de bovenste plank waarin z’n passie voor de muziek in elke noot doorklinkt.

Om tot dit hoge niveau te komen heeft Ron een aantal gastgitaristen en –vocalisten uitgenodigd onder het motto: “de juiste man op de juiste plaats”. Juiste input zorgt immers automatisch voor de juiste output. Voor elke track wordt de perfecte bezetting samengesteld en het resultaat is verbluffend. Keith St. John (o.a. Montrose, Sweet en Lynch Mob) neemt de vocalen voor de eerste helft van de cd voor z’n rekening, werkt mee aan de teksten én is de man die Coolen in contact brengt met gitarist George Lynch, die al sinds zijn jeugd een grote held van Ron is (en de solo’s in het nummer ‘Sin City’ speelt). Ons kent ons en de rest van de contacten komt daarna vrij soepel tot stand.

De cd gaat vol uit de startblokken met het nummer ‘Big Devil data’ waarin Thorsten Koehne  een vlijmscherpe gitaarsolo neerzet die naar meer smaakt. En meer krijgen we: Daniel Verberk is gitarist van Physical Graffiti, de Led Zeppelin tributeband waarin Andrew Elt, voormalige zanger van Razor, de zanger en voorman is. Daniel speelt een van de mooiste en meest intense solo’s op de cd in het nummer Paradise, mede door de zang van Keith St. John een waar eerbetoon aan Led Zeppelin.
De andere namen: Goran Edman (Yngwie Malmsteen), Sam Walters en Chris Clancy op zang en  Steve Lamb, Christopher Amott, Johannes Persson, Stéphan Forté op gitaar. En natuurlijk de bedenker van het meesterwerk: Ron Coolen op gitaar, keyboards, drums en bas! 

Nummers van formaat en diverse genres wisselen elkaar moeiteloos af op deze cd, die vooral een lust voor het oor is voor gitaarliefhebbers, mede dankzij de productie van Hans Pieters. ‘Kill Kill Kill’ is pure trashmetal met perfecte zang van Sam Walters terwijl  songs als ‘White Summer’ en afsluiter ‘Selfishness’ met oosterse invloeden niet zouden misstaan op een Whitesnake / Blue Murder (lees John Sykes) album. Een reis door het verleden van Ron die alle invloeden vanaf z’n jeugd in de nummers verstopt en zo een zeer divers geheel smeedt. Er zit zelfs nog een riff uit de Razor periode in het nummer ‘Gotta Shoot Your Devils Down’. 

Reden genoeg dus om deze cd aan te schaffen voor elke rock- en metalliefhebber, en dat Ron buiten zijn muzikale talenten ook het hart op de juiste plaats heeft bewijst hij met een bijzonder doel. Van elke verkochte/gedownloade cd gaat één dollar naar Jason Becker, de bekende en zeer talentvolle gitarist die sinds 1990 lijdt aan de slopende ziekte ALS. Becker is, zoals op het cd hoesje vermeld staat de grootste inspirator van Coolen.  Het ingezamelde geld heeft Becker hard nodig heeft om z’n medische kosten te kunnen betalen. En ondertussen kan Ron Coolen, mede dankzij de lovende kritieken op ‘Rise’, niet wachten om de volgende ideeën om te zetten in een opvolger van ‘Rise’! (90/100)(RC Music Records)

Tracklist:

Big Devil Data
White Summer
Too late to surrender
Sin City
Gotta shoot your Devils down
Ashes to Ashes
Paradise
Kill Kill Kill
Rise
Stories
From your Mouth
Selfishness

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ