Sloper – Sloper

Facebookrssmail
Sloper

Een ware superband, qua talent dan in ieder geval, deze internationale Sloper. Beide drummers Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) en Mario Goossens (Triggerfinger) hebben eind vorig jaar samen met de Britse zanger Peter Shoulder (The Union en nu ook Silverthorne) en Belgische sessiegitarist Fabio Canini deze band opgezet. Waarschijnlijk om live te kunnen spelen in de tijd dat de Earring slaapt en tijdens de tweejarige sabbatical van Triggerfinger. Helaas pindakaas gaan alle festivaloptredens voorlopig niet door, maar hopelijk kunnen ze volgende zomer de hort op hiermee, want dit is een band die je live moet ondergaan. Nu dus vast een lekker makend EP’tje in aanloop naar de debuutplaat die later dit jaar moet verschijnen.

Mijn vorige kennismaking met de gouden strot van zanger Pete Shoulder was enkele maanden geleden bij de prachtige EP van Silverthorne (o.a. ook met drummer Brian Tichy). Verrassend om hem nu met Zuiderwijk en Goossens in een band te horen. Hij klinkt hij hier wel veel rouwer en enigszins vervormd; passend bij de sound, dat wel, maar ik prefereer zijn cleanere stemgeluid. De veertien minuten muziek leunen nog het meest tegen Triggerfinger aan. Dus vrij harde, redelijk eenvoudige, ongepolijste, ietwat overstuurde gitaarrock n’ roll, waar beide drummers goed te onderscheiden zijn in het stereogeluid. Het spelplezier spat er in ieder geval van af. Of zoals deze heren zelf zeggen: “Sometimes, life’s simple: you rock out with guitars & drums, just because you love it, because it gives you goosebumps”.

‘Mind Melter’ is een smerige midtempo beuker waar dus zowel de gitaren als de zang wat (bewust) overstuurd klinken in de nogal dichtgeplamuurde totaalsound. Het drumwerk is verrassend basic eigenlijk, weinig egotripperij en breaks. Een lekker nummer dat al eerder als single was uitgebracht. Het iets bluesiëre ‘I’m Alive’ ligt net wat makkelijker in het gehoor en heeft wel wat Silverthorne raakvlakken. Al is de beginriff geïnspireerd door die van White Stripes’ ‘Seven Nations Army’. Maar daarna volgen lekker heavy, wat zwaar op de maag liggende vier minuten met een vervormde solo van Canini en stevige uithalen van Peter Shoulder.

Derde nummer ‘I Wanna Know’ mist die wall of sound en kabbelt in een lekker ‘niets aan de hand’-tempo voort. Het is een redelijk eenvoudig meezingbaar nummer dat voorbij is voor je het weet, ook omdat er niet al veel gebeurt eigenlijk. Als Ruben Block had gezongen kon het zo op een Triggerfinger album. Afsluiter ‘Shot Down’ is typische rock n’ roll, inclusief de gitaarsolo’s. Jammer dat ook hier de zanger weer klinkt alsof hij door een Marshall blèrt. Aardige afsluiter, maar hij laat geen blijvende indruk na.

Sloper heeft de smerige garagesound die je bij de naam misschien verwacht, maar waardoor het wel wat vermoeiend luisteren is. Hierdoor komt met name het talent van Shoulder helaas niet helemaal tot uiting. Het zal zo bedoelt zijn, maar met een iets meer uitgebalanceerde productie had ik er een punt extra voor gegeven. Het klinkt me nu net teveel als een hobbyvehikel in de oren, ook omdat de nummers niet wereldschokkend zijn. Aangevuld met wat rake covers, lijkt me het wel een prima live act trouwens. Voor nu een dikke voldoende, als eind dit jaar als het debuutalbum verschijnt, kunnen we pas echt oordelen. (75/100) (Suburban Records)

LINE-UP

Peter Shoulder – Zang
Fabio Canini – Gitaar
Cesar Zuiderwijk – Drums
Mario Goossens – Drums

TRACKLIST

1. Mind Melter
2. I’m Alive
3. I Wanna Know
4. Shot Down

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ