SOULFLY – RITUAL

Facebookrssmail

Op 19 oktober bracht Soulfly alweer hun elfde studio album ‘Ritual’ uit via Nuclear Blast Records. Na de release van het vorige album ‘Archangel’ en bijbehorende tour, dook Soulfly begin 2018 de studio in voor deze opvolger samen met GRAMMY-award winnende producer Josh Wilbur (Lamb of God, Trivium.) Max Cavalera wil met ‘Ritual’ de groove in de metalsound terugbrengen en vond in Wilbur de daarvoor aangewezen persoon.

Thematiek van ‘Ritual’ is de rituelen die de mens heeft, zowel in oude tijden als in de huidige moderne tijd van Social Media.
‘En ook Metal is een muziekstroming met vrij veel rituelen’, aldus Max Cavalera himself.

Het album opent met de titeltrack ‘Ritual’ in een stevige en inderdaad Groovy gitaarsound ondersteunt door een rituelenzang en een opvoerende drumbeat. Als vervolgens onder een stevige Speed Metal sound Max Cavalera’s grunts zich inzetten is het meteen duidelijk dat we weer met een klasse album te maken hebben. Eigenlijk wat je altijd kan verwachten van Max Cavalera en consorten.

Tracks als ‘Dead Behind The Eyes’, ‘The Summoning’, ‘Evil Empowered’, ‘Under Rapture’ en ‘Bite The Bullet’ zijn dan ook weer exact wat je kunt verwachten van Soufly.
Tot in de puntjes perfect gespeelde Metal en natuurlijk de weergaloze kwaliteit van de Grunt vocalen van Max Cavalera. Bovendien liggen de bovengenoemde tracks allemaal lekker in het gehoor, zowel in sound en vocalen.
Wat echter opvalt aan de tracks is dat de Wereldmuziek invloeden dit keer achterwege zijn gelaten, iets wat je juist verwacht meer tegen te komen als een album de titel ‘Ritual’ draagt. Op twee tracks zijn er uitstekende gastbijdragen te horen van Lamb of God’s Randy Blythe (Op ‘Dead Behind The Eyes’) En van Immolation’s Ross Dolan (‘Under Rapture’). Vooral de bijdrage van Ross Dolan is uitstekend, die met zijn eigen vocal Gruntsound een zeer interessante en afwisselende bijdrage aan ‘Under Rapture’ geeft.

‘Demonized’ begint interessant en verrassend met een intro van een samenspel tussen akoestische – en Spaanse gitaar, waarna geleidelijk aan de Metalsound wordt toegevoegd. Perfecte song in opbouw met een interessante en afwisselende sound. Pas bij ‘Blood On The Street’ komt er een invloed van Wereldmuziek om de hoek kijken met een Indische blokfluit als intro en een outro van Indianen rituelen chant.

‘Feedback!’ lijkt te klinken als een ode aan Motörhead en wijlen Lemmy met een typisch Motörhead gitaarspel en drumbeat. Prima gespeelde track.
Afsluiter ‘Soulfly XI’ is een track waarvan het woord Afsluiter echt met hoofletter ‘A’ geschreven mag worden. Door het gebruik van een saxofoon, akoestische gitaar, rustige drumbeat, en mystieke chantvocalen weet de band ‘The Ritual’ echt op een ritueels wijze af te sluiten met de verassende en spannende combinatie van deze instrumenten.

Dit album is exact wat je van Soulfly weer mag verwachten: lekkere Metalsound, bijzondere Wereldmuziek invloeden, uitstekende vocalen, en interessante gastbijdragen. Hier en daar begint de Metalsound wat te vervelen doordat deze teveel neigt om van hetzelfde te klinken, doordat er naar mijn mening iets te weinig afwisseling zit tussen de Metalsound en de Wereldmuziek toevoegingen, maar door de uitstekende productie weet de verveling uit te blijven.
Kortom: genoeg goede songs, geen grote veranderingen, uitstekende teksten.
Een degelijk nieuwe Soulfly.

(95/100) (Nuclear Blast Records)

TRACKLIST RITUAL

  1. Ritual
  2. Dead Behind The Eyes (Feat. Randy Blythe)
  3. The Summoning
  4. Evil Empowered
  5. Under Rapture (Feat. Ross Dolan)
  6. Demonized
  7. Blood On The Street
  8. Bite The Bullet
  9. Feedback!
  10. Soulfly XI

 

LINE UP SOULFLY

Max Cavalera – vocals, guitar
Marc Rizzo – lead guitar
Zyon Cavalera – drums
Mike Leon – bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ