Fraser Edwards – The Architect

Facebookrssmail
Fraser Edwards – The Architect

Er zijn maar weinig gitaristen die zo snel kunnen spelen als Fraser Edwards. Hij heeft zijn tweede album begin deze maand uitgebracht. Deze krijgt de naam ‘The Architect’ mee en komt vier jaar na zijn debuut ‘I Am God’. Zo ontzettend power metal heeft power metal zelden geklonken.

Eerste even wat info over Fraser Edwards en de rest van de groep. Fraser Edwards heeft ook nog een andere rock band. Niet zomaar een groep, maar van Sharky Sharky een rock groep die kinderliedjes maakt en niet geheel onverwacht gaan die liedjes over haaien. Om het af te maken speelt Edwards ook nog in Ascension, een andere power metal band. In die twee laatstgenoemde bands zit ook de zanger die op ‘The Architect’ te horen is, Ricki Carnie. De laatste die genoemd wordt is drummer Andrew Scott, die sommige zullen kennen uit de blues rock groep King King.

Dit nieuwe album is power metal, maar dan over de top. High pitched vocalen, veel en vingervlug gitaarwerk, dubbele drums. Kortom alle ingrediënten die vaak worden geassocieerd zitten hier meer dan genoeg in. Duidelijk is ook te horen dat ze een andere band uit het genre als groot voorbeeld zien. Die band is Dragonforce. De vocalen van Carnie hebben aardig wat weg van de leadzanger van Dragonforce. Eerste single heette niet voor niks ‘Stop Saying We Sound Like Dragonforce’. Daarin wordt ook nog eens gezongen: ”They used to be my favourite band”. Ook aan het einde van de plaat komt Dragonforce nog in een titel terug.

Verder lijkt het ook nog of ze inspiratie hebben opgedaan bij twee andere bands. De eerste is Amaranthe. Het nummer ‘Ruination’ zou zo een cover kunnen zijn van hen. Een ontzettend pakkend nummer en als verassing zit hier ook een grunter in. Ook het geluid van Powerwolf komt in kleine maten terug op ‘Dio Volendo Lo Faro’ waar op een gegeven moment een opera achtige stem te horen is, die je aan Powerwolf laat denken. Aan het einde van dit nummer is in de gitaarsolo nog de een deel van ‘Yakety Sax’ (Boots Randolph) te horen. Je kent het wel, dat deuntje wat vaak in cartoons werd gebruikt bij een achtervolging.

Ook delen van ‘Fight For This Love’ van Cheryl Cole zijn overgenomen in ‘The Death Zone’. ”We gotta climb, climb, climb, climb all the way up.” Er zijn ook twee bonus tracks bijgevoegd, (deze staat niet op de spotify versie van het album). Een cover van klassieker ‘Your Song’ van Elton John is één van die twee. Als Elton John fan zeg ik dat ze dit beter niet hadden kunnen doen. Deze versie brengt de boodschap niet over die in dit nummer zit.

Is ‘The Architect’ is origineel album? Nee. Dat geeft natuurlijk niks, maar het heeft wel erg veel weg van Dragonfore. Een fan van die groep kan dit zonder problemen aanschaffen. Ook voor de power metal fan is dit een prima aanschaf. Is power metal niks voor jou dan kun je misschien de humor die in dit album is verwerkt nog waarderen. (78/100) (Self-Released)

Tracklisting:

1. The Architect

2. Stop Saying We Sound Like Dragonforce

3. Warzone

4. The Death Zone

5. Ruination

6. Dio Volendo Lo Faro

7. Among The Stars

8. This World Can Be Ours

9. Sorrow Of The Loneliest Dragon

10. Crouching Comrades, Hidden Dragonforce

11. On My Own (Bonus Track)

12. Your Song (Bonus Track)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ