Rob Klerkx & The Secret – Back To Cumberland Volume 1

Facebookrssmail

Toen in 2009 ‘Unleashed’ werd uitgebracht, het eerste album van Rob Klerkx & The Secret, wist hij meteen de nieuwsgierigheid te wekken bij vele muziekfans. Rob Klerkx, destijds bij het grote publiek bekend als drummer van de Amsterdamse Britpop band Moke, en als drummer bij de nieuwe band van voormalig Daryll Ann zanger Jelle Paulusma, had met ‘Unleashed’ destijds een prachtig debuut afgeleverd. Mooie, sterke, melancholische songs, heel puur en eerlijk. Na ‘Unleashed’ volgden nog de albums ‘Undertones’ (2011) ‘Final Desire’ (2012) ‘Magnolia’ (2015) en ‘Fever Dream.’ (2016) Allemaal stuk voor stuk mooie en sterke albums, waarin je Rob Klerkx als muzikant hoorde groeien. Met elk album werd de muziek beter en beter.

En dan is er nu het album ‘Back To Cumberland Volume 1’ uitgekomen op het label Playhard! Records / MARS Worldwide. Tegenwoordig heeft Rob Klerkx een deal met Dan Hodges Music uit Nashville, en is hij lid van het Nashville Songwriters Association International collectief (N.S.A.I.). Met dit album hoopt Rob Klerkx de diversiteit van Nashville aan de luisteraar te laten horen, zowel in songwriting als in de muziek. Omdat, ‘Nashville zo veel meer is dan de typische honky tonk country sound,’ aldus Rob Klerkx zelf. Wat betreft de teksten op ‘Back To Cumberland Volume 1’ heeft Rob Klerkx zich laten inspireren door verhalen van migranten die Amerika verlieten en vervolgens arriveerden in Cumberland River, het zuiden van Amerika. Op zoek naar je roots, familiebanden, en je eigen persoonlijke geschiedenis zijn de meest gebruikte thema’s op dit album, aldus uit de begeleidende biografie die ik voorafgaand te lezen kreeg. Nu het muzikale resultaat nog beluisteren….

Het album opent meteen spannend met uiteenlopende soundeffects van een elektrische gitaar op de eerste track ‘Rollercoaster’, die later in het drumspel overloopt. In deze track is de samenzang echt prachtig. De vrouwelijke zang maakt duidelijk echt deel uit van de song. De volgende track ‘Can’t Get Enough’ is een mooie ballad met een mooie tekst, waarop het gitaarspel mooi samenvalt met de achtergrondzang. Dit geldt ook eveneens voor de track ‘I Need You’ wat ook een ballad is met precies dezelfde opbouw. ‘Can’t Get Enough’ zou een mooie tweede single kunnen zijn na ‘Lost You Along The Way’. Deze lekkere rocktrack, met een gastbijdrage van Erwin Nyhoff (o.a. bekend van de band ‘The Prodigal Sons’ die aan het begin van de jaren 90 vooral bekendheid genoten) volgt direct daarna. ‘I’m Out of It’ opent met een gitaarsolo die de nieuwsgierigheid direct weet te pakken. Een song met een melancholische tekst, die tegelijkertijd een dromerige sfeer uitstraalt.

Een tweede gitaarsolo begeleidt de luisteraar naar het einde van de song. De titeltrack ‘Back To Cumberland’ is een mooie Americana track, waarbij een orgel als instrument wordt gebruikt, en tevens wordt afgewisseld met een gitaarsolo. Ook de tekst weet de Americana sfeer goed te vangen met verwijzingen zoals ‘Tenessee River.’ De titeltrack weet vervolgens op de plaat mooi over te gaan in ‘Bigger Than The World.’ Dit is een stevige en afwisselende track. De overdub is echt klasse en op de riff gaat je hoofd echt meebewegen. De track ‘Flashback’ gaat over een verloren liefde, maar verder is de track een echte rocksong die je lekker klinkt. Knap dat de band een melancholische tekst onder een lekker klinkende sound weet te vangen. ‘Softer Pride’ is een acht minuten durende track die geen enkel moment verveelt. Op deze track is de muziek duidelijk gedoseerd om de luisteraar niet meteen te overrulen. Ook over de samenzang is hierin nagedacht. De uithaal die Rob Klerkx met z’n stem doet, de gitaarsolo, en het uptempo drumspel brengen de track tot een mooi einde. De enigste song die een beetje tegenvalt is de track ‘She Looks Like You.’ Dit lied klinkt een beetje als een vuller. Snel door naar de prachtige afsluiter ‘Where I Belong,’ met een drumintro en mooie achtergrondzang.

Tja, en dan nu de conclusie schrijven. Ach, laat ik het gewoon kort houden. Sinds Rob Klerkx lid is geworden van het Nashville Songwriters Association International collectief is z’n songwriting er alleen maar weer meer doorgegroeid wat op dit album echt te horen is. De teksten vertellen echt duidelijk een verhaal. Sinds het album ‘Magnolia’ was het al duidelijk dat Rob Klerkx steeds meer de Americana richting op ging, maar het is echt geweldig om te horen hoe hij in die stijl z’n eigen weg probeert te vinden. Tel erbij op dat de productie en samenzang van echte wereldklasse is en je hebt gewoon een album dat staat als een huis. Ik zie daarom niet in waarom dit album minder als 100 punten zou moeten krijgen. (100/100) (Playhard! Records / MARS Worldwide)

Tracklist Rob Klerkx & The Secret – Back To Cumberland Volume 1

1. Rollercoaster
2. Can’t Get Enough
3. Lost You Along The Way
4. I’m Cut of It
5. Back To Cumberland
6. Bigger Than The World
7. I Need You
8. Flashback
9. Softer Pride
10. She Looks Like You
11. Where I Belong

Op ‘Back To Cumberland’ bestaat The Secret uit de volgende leden:
– Rob Klerkx (Vocals, drums.)
– Ruard Sanders (Lead Guitars)
– Herman Willen (Guitar)
– Guide Vrouwe (Bass)
– Edwin van Mook (Keys, Backing Vocals)
– Tatum Hoetmer (Backing Vocals)
– Anke Lensen (Backing Vocals)
– Lars Spijkervet (Drums, live musician)

Additional Musicians:
– Erwin Nyhoff ( Guest vocals on ‘Lost You Along The Way.’)
– Kassie Jordan and Troy Brooks (Guest vocals on ‘Rollercoaster’.)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ