CD van de Week: Haken – Virus

Facebookrssmail

Haken is een van die bands die een redelijk consistent release schema lijkt te hebben. Binnen de 2 jaar ligt de volgende plaat voor je klaar om van te genieten. Vandaag kijken we naar Virus (24 juli), een plaat die in verband met een virus meerdere keren is uitgesteld. Virus is de opvolger van Vector, welk nog uit oktober 2018 stamt. Virus is te “normaal” te krijgen, maar heeft ook een Deluxe Edition, waar alle nummers nog eens instrumentaal op terugkomen.

Hoewel we vaak albums beschrijven in de volgorde van luisteren, lijkt dat voor Virus niet optimaal, aangezien er een vijfdelige serie aan nummer tussen zit (nummers 6 tot 10 van de 11). Deze behandelen we daarom als laatste.

Het album opent met ‘Prosthetic’ met een stevige thrashy riff en behoud ook in zijn coupletten wat stevige riffs, samen met duistere, vervormde vocalen. Het refrein is zeer energetisch en het hele nummer zit lekker in elkaar zoals we dat van een Haken nummer zouden verwachten. Het hierop volgende ‘Invasion’ steekt ook weer geweldig in elkaar. Alle onderdelen van het nummer zijn perfect op elkaar afgesteld en het nummer, wat bijna 7 minuten duurt, lijkt hierdoor een stuk korter te duren. Het gaat niet vervelen, het klinkt niet ellendig lang. ‘Carousel’ is het type nummer wat je aan een vriend kan laten horen als die je vraagt waar dat ‘prog metal dinges’ nou over gaat. Het nummer duurt exact tien en een halve minuut en is veranderlijk genoeg om dit niet saai te maken. Ook gaat het nummer niet zo hard als de twee voorgaande nummers.

Het album loopt verder naar ‘The Strain’ wat net als de voorgaande nummers de trend van een goede flow volgt. Het nummer heeft wat energieks in zich, maar niet buitensporig. Het geeft hierdoor een raar gevoel van deze energie, zonder die in je gezicht… correctie, oren te drukken. Het opvolgende ‘Canary Yellow’ verwijst naar de kleur van dit album. Het nummer opent redelijk rustig, en loopt door naar een redelijk stevig, melodieus middenstuk, voordat de brug de complete rust weer terug brengt. Na de (in de volgende paragraaf gezette) ‘Messiah Complex’ sluit het album af met ‘Only Stars’, een rustige en zweverig nummer. Deze geeft een voldaan gevoel na de rest van het album en lijkt je wel bijna met een leeg brein achter te laten.

‘Virus’ bevat een serie van vijf nummers genaamd ‘Messiah Complex’. Deze bestaat uit de nummers: ‘Ivory Tower’, ‘A Glutton for Punishment’, ‘Marigold’, ‘The Sect’ en ‘Ectobius Rex’. In totaal neemt deze set nummers zo’n 17 minuten in beslag. De nummers achter elkaar klinken echt als een geheel wat zijn best doet een verhaal te vertellen, niet alleen in de teksten van de nummers, maar ook in de gevoelens die het muzikaal op wil roepen. Hoewel de nummers los zeker niet misstaan, zou ik toch zeker aanraden dit vijftal aan een stuk door te luisteren. Desalniettemin een heerlijke set nummers.

‘Virus’ is een meer dan waardige opvolger voor zijn voorganger ‘Vector’. Het album steekt heerlijk in elkaar en ook de losse nummers zijn stuk voor stuk geweldige werken, zoals men dat van Haken mag verwachten. De band laat geen steken vallen en weet een geweldig robuust album af te leveren. Het mag dan weliswaar wat minder energiek zijn en wat kracht missen ten opzichte van ‘Vector’, maar ‘Virus’ is duidelijk een meesterwerk in zijn eigen aspect. (95/100) (Inside Out Music)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ