Armed Cloud – Torque

Facebookrssmail

Armed Cloud is een moderne prog metalband uit Nijmegen. Net als bij veel andere bands waren er enkele wisselingen in de bezetting. Gitarist Wouter van der Veen verliet de band, zijn plaatst is ingenomen door Kay Bouten. Dit gaf de band nieuwe energie en inspiratie voor hun derde album. Daarom kozen ze ‘Torque’ als albumtitel. Het thema van dit album gaat over het leed dat je voelt als je niet aan de verwachtingen van de maatschappij kan voldoen. Deels omdat sommige normen aanzetten tot haat. ‘Torque’ komt op 28 november uit bij het label ‘MEY Productions’.

‘Torque’ start met allerlei vreemde zoemende en mysterieuze geluiden. Dit is gaaf, maar als je de koptelefoon hard hebt staan minder comfortabel. Dan is er een stukje rustige muziek. De kalme zang van Daan sluit hier mooi bij aan. Deze korte openingstrack loopt over in ‘Heat of Darkness’, en start ‘volle bak power’. De kenmerkende stem van Daan klinkt af en toe rauw, zonder de zware lage sound die we meestal in de metal horen. Hoge tonen van de toetsen en zwaar bespeelde snaren wisselen elkaar af, op andere momenten vormen ze één geheel. In ‘Torque II’ zit een heerlijk stuk drumwerk, waarin de toonhoogteverschillen tussen de drums goed te horen zijn. Met bijzondere klanken eindigt dit korte, instrumentale nummer. De snaren worden lekker zwaar bespeeld in ‘Cloud Overture’. Dit is verpakt in een heerlijke melodie waarin lichte folk elementen verwerkt zijn. Dit werkt opzwepend en de sfeer wordt bijna vrolijk. Deze prachtig opgebouwde instrumentale track sterft langzaam weg. Daan zingt bijna solo in ‘Wound in my Heart’, zijn stem klinkt down. De muziek is in eerste instantie licht. Dan volgt een licht poppy ritme met details van akoestisch gitaar. Dit verandert plotseling in een zwaardere sound. De wendingen hierna verlopen langzamer. Er is een constante mix dan wel afwisseling tussen de lichtere en zwaardere muziek en/of de hoge versus lage tonen. De bas is aangenaam veel aanwezig. Soms klinkt de stem van Daan moedeloos, op andere momenten hoor je zijn pijn en frustratie. Alles is prima in harmonie met elkaar, de melodie nestelt zich al snel in je hoofd. Het lichte, wegstervende eind had een fractie langer mogen duren.

‘Awaiting the Sound of the Chimes’ heeft een sferisch begin waarin de warme klanken van een akoestische gitaar te horen zijn. Het gave strak gespeelde zwaarder deel vloeit over naar melancholie, Daan zingt hier passend langzaam. Even later mengen melancholie en strak gespeeld. Er komt veel op je af, soms in hoog tempo. De sfeerbeelden in zang en muziek variëren van ‘paniek’ naar ‘vertrouwen’ en omgekeerd.

Tussen al deze hectiek hoor je op de achtergrond enkele licht klassieke elementen. Deze waanzinnig goed opgebouwde epic eindigt met allerlei bizarre geluiden. Wat een gaaf einde van een geweldig album! De nieuwe line-up zorgt voor een verandering in sound, er zijn meer details en sommige stukken zijn experimenteel opgezet. Hierdoor is het misschien minder toegankelijk, dus ‘Torque’ moet groeien. Daan heeft een veelzijdige stem, waarin hij diverse emoties laat horen. Soms zingt hij licht en bijna zacht, op andere momenten is zijn stem rauw en gaat richting het grunten. Ook zijn achtergrondzang heeft zeker een meerwaarde. Samen hebben deze mannen Armed Cloud naar een hoger niveau getild. (90/100) (MEY Productions)

Door Covid 19 wordt de geplande release party omgezet in een online event, dit is helemaal gratis! Dit gebeurt op 28 november om 20.30 uur/ 8.30 PM (CET), en zal ongeveer drie uur duren. Dit is de link van de live streaming: https://youtu.be/GK5eEmnUtaE

Tracklist

01.Torque

02.Heat of Darkness

03.Big Bang Theory

04.Torque II

05.Cloud Overture

06.Under the Horizon

07.Wound in my Heart

08.Awaiting the Sound of the Chimes

Line up

Daan Dekker – zanger

Kay Bouten – gitarist

Boris Suvee – bassist

Remco van der Veen – toetsenist

Rico Noijen – drummer

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ