Palace – Rock And Roll Radio

Facebookrssmail

Nee dit is niet de band Palace die indie pop maakt. Dit is het eenmansproject van de Zweedse multi-instrumentalist Michael Palace. Onder deze naam bracht hij al twee albums uit in respectievelijk 2016 en 2018. Hij houdt er dus een vast ritme op na. Om de twee jaar kunnen we een nieuw album van deze man verwachten. Voor de liefhebbers van 80’s AOR kan ik dit project zeker aanraden. Is dit derde album ook een solide plaat? 

Voor hij met zijn eigen project begon deed hij al ervaring op door studiowerk te verrichten voor een aantal bands. De bekendste hiervan is wellicht Adrenaline Rush. Ook met Harem Scarem vocalist Harry Hess had een project genaamd First Signal. Over de jeugdjaren van Michael Palace is eigenlijk niets te vinden dus we gaan maar snel over naar de muziek zelf. 

Vanaf noot één is het duidelijk dat dit wederom een plaat is vol AOR uit de jaren 80. Nog steeds is Palace zelf het enige lid en bespeelt dus alles wat er op dit album te horen is. De hoes verraad ook al een hoog jaren 80 gehalte. De stem is licht en dus zeer geschikt voor het soort AOR met een hoog synth gehalte.  

Met nummers als ‘Castaway’ had hij zeker hoge ogen gegooid mochten deze daadwerkelijk uit zijn gekomen in de eighties. Zeer pakkende melodie met een leidende rol voor de synth. Naarmate we dichter bij het refrein komen naderen we ook de Toto vibe. De Toto met Jospeh Williams.  

Het refrein van ‘Way Up Here’ is een oorwurm. Je moet je best doen wil je die niet meezingen of wat later in de auto neuriën. Ook de solo in dit nummer mag er zeker zijn. Palace mag dan een multi-instrumentalist zijn, hij blinkt toch wel uit met zijn gitaarwerk. Ook dit zou een leuk hitje zijn geweest gok ik.  

Vanaf nummer zes wordt het tempo voor een paar nummers even wat opgekrikt. Daarbij komt de synth iets op achtergrond en de gitaar juist naar voren. ‘Hot Steel’ is hiervan een goed voorbeeld. Die komt met een fijne riff en zou zo van een Night Flight Orchestra album kunnen komen.  

De nummers zijn net even wat pakkender dan op de eerste twee albums. Hiermee zet Michael Palace dus stappen in de goede richting. Zie refreinen zoals die van ‘Way Up Here’ maar eens uit je hoofd te krijgen. Dat is vooral enorm verbeterd, de refreinen. Zo eighties als deze had je ze in de jaren 80 zelden. Een aanrader om even terug naar dat tijdperk te gaan! (79/100)(Frontiers Records)

Tracklist

 1. Rock And Roll Radio
 2. Castaway
 3. Way Up Here
 4. Cold Ones
 5. Eleonora
 6. Hot Steel
 7. My Gray Cloud
 8. Origin Of Love
 9. She’s So Original
 10. Strictly By The Rules
 11. When It’s Over
 12. Fight

Line up

Michael Palace (all)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ