Demoniac – So it goes

Facebookrssmail

Ik schrijf het regelmatig, metalbands uit niet-traditionele metallanden denk je niet zo snel aan, maar bij wat zoekwerk op internet kom je een stortvloed aan bands tegen uit onder andere het Zuid-Amerikaanse Chili, het land van oorsprong van Demoniac. Opgericht in 2011 in een klein stadje vlakbij Valparaiso, niet ver van hoofdstad Santiago. Na een EP en demo komt in 2017 hun eerste full-album uit en nu dan hun tweede ‘So it goes’. Kijkende naar de bandnaam zal het geen verbazing wekken dat de stijl van de band in de extreme hoek zit, de blackened thrash.

Het album trapt af met een nummer met een wat merkwaardige titel ‘RSV – Fools Coincidence – Testigo’, in het begin een moordende thrasher, bij de break hoor je fraai melodieus twin gitaarwerk, verderop mogen ook bas en drums excelleren, opvallend is ook dat er afwisselend in het Engels en het Spaans (Chileens) gezongen wordt, een zang die precies bij de blackened thrash past. ‘The trap’, veruit het kortste nummer van het album, heeft een inleidend lichtelijk sinister intro om om in te slaan in (uiteraard) weer een vette thrasher met geweldig riffwerk en na een break klassiek aandoend gitaarwerk. Inmiddels is wel duidelijk dat we hier te maken met mannen die hun instrumentarium erg goed te beheersen. ‘Extraviado’ begint jazzy en dit blijft ook na het invallen van gitaar, bas en drums en geeft een heel apart en onderscheidend gevoel aan de band, zonder meer een vreemde eend in de bijt op dit album, maar gezien de vele klassieke uitspattingen ook weer niet uit de bocht vliegend. ‘Equilibrio’ gaat weer verder in de stijl van de eerste twee nummers met veel afwisselend riffwerk. Het klapstuk van het album is afsluiter en titelnummer ‘So it goes’’, een bijna twintig minuten durend opus, beginnend met akoestisch gitaarwerk, waarna natuurlijk overgaand in flitsend gitaarwerk en ultrasnel drumwerk en gaandeweg krijg je continue solo-uitspattingen van alle instrumenten te horen alsmede ook een klassiek stuk en ondanks de lengte toch niet onsamenhangend.

Hoewel het album maar vijf nummers telt, duurt het iets meer dan veertig minuten, natuurlijk voor de helft al door het titelnummer. Ondanks veelal ultra-hoge snelheid van de nummers in die typische Zuid-Amerikaanse felheid en agressie, toch melodieus klinkende nummers, de neo-klassieke stukken maken dat de band ontegenzeggelijk een geheel eigen identiteit geeft ondanks dat de band qua geluid en ideeen schatplichting aan de jaren ’80 thrash, de heldere productie maakt het allemaal heel goed behapbaar De kennismaking met Demoniac is heel goed bevallen en doet je verlangen naar een live-show met de vraag wat ze van dit album willen en kunnen laten horen. (91/100) (Edged Circle Productions)

Tracklist

  1. RSV – Fools Coincidence – Testigo
  2. The trap
  3. Extraviado
  4. Equilibrio fatal
  5. So it goes

Line up

Javier Ortiz – Vocals, Guitars

Nicolas Young – Guitars

Vicente Pereira – Bass

Rodrigo Poblete – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ