Monster Magnet – A Better Dystopia

Facebookrssmail

Dave Diamond was een Amerikaanse radio-DJ die in de late jaren ’60 en begin ’70 veel acid- en psychedelische rockbands aan enige bekendheid hielp. Hij werkte voor een aantal radiostations kris kras door de USA totdat hij zich in Californië vestigde met z’n eigen ‘Diamond Mine’. Dit programma was een van de eerste én meest succesvolle underground rockshows in de ether.
 De jonge Dave Wyndorf was elke week aan de radio gekluisterd en werd erg beïnvloed door Dave Diamonds muziekkeuze. Na het bezoeken van een Hawkwind concert was hij definitief verkocht en wist wat zijn toekomst werd: muzikant in een psychedelische rockband. Nog beter: hij werd de verpersoonlijking van z’n helden!

 In 1989 richtte hij Monster Magnet op. Genoemd naar zijn favoriete stuk speelgoed dat hij als zesjarige in bezit had. In de band neemt Wyndorf gitaar en zang voor z’n rekening. Hij kan er de voorliefde voor zijn favoriete genres helemaal kwijt en bovendien speelt Monster Magnet een grote rol bij de ontwikkeling van stoner rock.
 Hun derde album ‘Dopes to Infinity’ maakt grote indruk, maar levert niet het gewenste succes op. De definitieve doorbraak bereiken ze met opvolger ‘Powertrip’ en de daarvan afkomstige single “Space Lord”. Ze staan prompt in het voorprogramma van Metallica en  Aerosmith. Nog zes prima studio albums volgen en inmiddels zijn we toe aan de elfde plaat: ‘A Better Dystopia’.

 Aangezien er door de Covid-19 lockdown van optredens geen sprake meer is slaat verveling snel toe en besloten wordt om in de studio van drummer Bob Pantella een nieuw album op te nemen zonder bemoeienis van een producer of engineer. Een puur bandproduct dus.
 Wyndorf heeft geen zin om nieuw werk te schrijven en tovert een aantal nummers die sinds z’n jeugd in het geheugen staan gegrift  tevoorschijn. De muzikale helden van toen worden nogmaals op een voetstuk geplaatst middels 12 covers volgens de Monster Magnet methode. Allen nummers met een absolute cultstatus.
 Distopia betekent een denkbeeldige, akelige samenleving waarin geen mens zou willen leven. ‘A Better Dystopia’ wordt als albumtitel gekozen omdat Wyndorf de undergroundbands van weleer de aandacht gunt die ze dik verdienen. Het waren tenslotte de voorlopers van arena rock, heavy metal, garage- en hardrock. Groepen die niks van doen hebben met de grote publiekslievelingen uit de flower-power periode uit diezelfde tijd.

 Na een intro van voornoemde DJ Dave Diamond knalt Hawkwind’s “Born to go” vol uit de speakers en de toon is gezet. “Mr. Destroyer” van Poo-Bah werd al eerder online gezet als smaakmaker en aandachttrekker voor “A Better Dystopia”. Het nummer klinkt door de Ozzy achtige zang als een Black Sabbath klassieker. Dust’s “Learning to die” is een perfecte stoner/psych cover van dit proto-metal nummer uit 1972. “Solid gold hell” van The Scientists is stoner meets punk en de link naar The Stooges is gauw gelegd.

 Kortom: 12 covers van zeer ondergewaardeerde bands in een nieuw jasje en door Monster Magnet omarmd. Reden genoeg om dit album uit te brengen en bovendien zijn de songs een blauwdruk van een absurde tijdsperiode in de wereldgeschiedenis tijdens de Vietnamoorlog waarin veel doden vielen. Net zoals de vele doden in de absurde corona-periode van vandaag. Juist dát was Wyndorfs eerste gedachte toen hij zocht naar een concept voor “A Better Dystopia”! (80/100) (Napalm Records)

Tracklist

 1. The Diamond Mine
 2. Born to Go
 3. Epitaph for a Head
 4. Solid Gold Hell
 5. Be Forewarned
 6. Mr. Destroyer
 7. When the Wolf Sits
 8. Death
 9. Situation
 10. It’s Trash
 11. Motorcycle (Straight to Hell)
 12. Learning to Die
 13. Welcome to the Void

Line up

Dave Wyndorf – guitar, vocals
Phil Caivano – guitars
Bob Pantella – drums
Garrett Sweeny – lead guitar
Alec Morton – bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ