Cyril – Amenti’s Coin – Secret Place Pt. II

Facebookrssmail

‘Amenti’s Coin – Secret Place Pt. II’ is het vierde album van de Duitse prog band ‘Cyril’. Het is een vervolg op ‘The secret place pt. I’ van het album ‘Paralyzed’ uit 2016. Omar, de hoofdpersoon, krijgt een relatie met Sherin, een mooie dienstmaagd van een Farao. Deze sterft, volgens de oude wet moet Sherin hem vergezellen op zijn reis naar het hiernamaals. Ze wordt begraven op een heilig kerkhof naast de Grote Piramide.

‘On Sacred Ground’ heeft een kalme start. Vrij snel nemen tempo, volume en het aantal laagjes toe. Al bij de eerste zinnen heb je in de gaten dat dit niet zomaar een tekst is. Omar (gezongen door Larry B ) gaat naar het graf van Sherin. Hij wordt gearresteerd, zijn ter dood veroordeling staat voor de volgende dag gepland. Manuel Schmid zingt de tekst van Awar (een vriend van Omar). Beide hebben een duidelijke uitspraak, maar een tekstboekje had het verhaal direct duidelijker gemaakt.

Na een mooie, rustige start van ‘A Letter Home’ volgt een vrij voorspelbare opbouw naar meer tempo en volume. In zijn cel heeft Omar een brief geschreven voor zijn oude, zieke vader. Als Anwar deze brief leest, besluit hij dat hij Omar gaat bevrijden.

Nadat Omar bevrijd is neemt hij in ‘My Father’s Answer’ afscheid van zijn vader (ook gezongen door Manuel). Een oudere stem was overtuigender geweest, toch hoor je de warmte in vaders stem. Hij geeft Omar een routekaart naar de onderwereld, waar hij Sherin kan vinden. Deze mooie track gaat non-stop door naar ‘Dessert Crossing’. Tijdens zijn zware reis raakt Omar uitgeput, maar dit is niet terug te horen in zijn stem. De (meerdere laagjes) akoestische gitaarklanken vallen weer positief op. De verandering naar meer tempo en volume is goed gekozen, er volgt een heerlijk proggy (instrumentaal) stuk.

A capella zang vormt de overgang naar ‘Caravan’. De start is mysterieus, Omar is bewusteloos gevonden door de karavaanleider Hilal. Hij legt uit wanneer de poort naar de onderwereld open gaat. Bovendien geeft hij Omar een speciale gouden munt om Amenti, de reusachtige poortwachter, te kunnen betalen. De “koorzang” en het geluid van de fluit passen mooi in het rustige, instrumentale deel.

‘Amenti’s Coin’ is een instrumentale, dromerige track. Omar vervolgt zijn reis in ‘A New Shangri-La’. Hij komt bij een meer en ziet een prachtige vrouw. Zij nodigt hem uit in haar huis. In ‘The Temptress’ probeert zij Omar te verleiden om bij haar te blijven en Sherin te vergeten. Dit wordt omlijst door rustige muziek. De klank van de laatste zinnen van deze track passen wel bij de muziek. Maar niet bij de verwijtende woorden van Omar, want de toon is te lief. Hij vertrekt en de track dooft uit. De intro’s zijn mooi, en dat geldt ook voor het duet ‘Arrival’. Omar is aangekomen bij de grot, waar hij Amenti ontmoet. Voor zo’n enorme man heeft deze bewaker van de Zielegrot een te zachte stem. Het duet is hierdoor minder geloofwaardig. Maar de stemmen vormen steeds een mooie blend. Bovendien zijn zang en muziek in harmonie. Na mooi minimalistisch pianospel nemen tempo en volume weer toe. De muziek is te luid ten opzichte van de gesproken woorden. Hoewel het verhaal een open eind heeft, was het wel fijner geweest als het beter te verstaan was.

Met meer verschillende vocalisten was het verhaal beter tot leven gebracht. Bovendien zijn zang en muziek zijn soms niet intens genoeg om het concept duidelijk te maken. Verder vooral pluspunten zoals: goede wisselwerking tussen orgelklanken en de keyboards, toegankelijke ritmes en mooie melodieën. Het saxofoonspel is altijd mooi, al is het soms wat voorspelbaar. De geluidskwaliteit is goed en er zijn veel details. Bovendien is het geheel goed verdeeld over de koptelefoon. ‘Amenti’s Coin – Secret Place Pt. II’ dus zeker een album om van te genieten. (75/100) (Progressive Promotion Records)

Track list

  1. On Sacred Ground (5:25)
  2. A Letter Home (3:46)
  3. My Father’s Answer (5:06)
  4. Dessert Crossing (6:26)
  5. Caravan (6:01)
  6. Amenti’s Coin (3:20)
  7. A New Shangri-La (6:40)
  8. The Temptress (4:02)
  9. Arrival (8:40)

Line up

Larry B. & Manuel Schmid – vocals
Marek Arnold – keys, saxofoon, recorders
Ralf Dietsch – guitars
Manuel Humpf – drums, percussion
Denis Strassburg – bass, programming

Guests:

Andrea Strassburg- vocals
Guy Manning – spoken words

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ