Midnite City – Itch You Can’t Scratch

Facebookrssmail

Hair metal was enorm succesvol in de jaren 80. Hoe snel dat dit de hitlijsten bestormde, zo snel was het ook weer verdwenen met de komt van onder andere grunge. Hierdoor zien we niet zo heel veel bands meer dit het aandurven om te beginnen al komt er zeker nog genoeg wat melodische hardrock uit die zeer zeker invloeden uit die tijd hebben.  

Midnite City is een band die pas in 2017 werd opgericht en zichzelf wel degelijk hair metal noemt. Dat hoor je ook direct als je ze opzet. Niet alleen bands als Poison schieten te binnen, ook veel 80’s AOR-bands zijn invloeden geweest. Die twee liggen ook niet heel ver van elkaar vandaan natuurlijk. Hair metal is vaak een tik harder en natuurlijk het image van de hair metal bands is in deze band goed vertegenwoordigd.  

Het nieuwe ‘Itch You Can’t Scratch’ is het derde album wat de groep uit gaan brengen. Een tiental nummers die prima in het gehoor liggen en hiermee is de lengte van het album gelijk prima. Niet te lang. Toch duurt het langer als dat het daadwerkelijk is. De rede daarvan is dat het na een aantal nummers voorspelbaar wordt, er gebeurt te weinig van nummer tot nummer. Wat meer variatie had deze plaat goed gedaan. Het is in dit soort muziek heel lastig om nog iets origineels op tafel te leggen, maar probeer daar als nieuwe band toch enigszins naar opzoek te gaan zodat mensen je gaan herkennen.  

Hiermee doel ik niet te zeggen dat dit album niet de moeite waard is om eens te checken, want nogmaals slecht is het zeker niet, het is voorspelbaar. Neem bijvoorbeeld de twee openers van de plaat. ‘Crawlin’ In The Dirt’ is een goede uptempo rocker met een pakkend refrein. Daarna heb je ‘Atomic’, wat geen cover is van Blondie, maar een prima catchy song met een goeie riff waar de stijl van Def Leppard naar voren komt.  

Natuurlijk kan er op een plaat als deze geen ballad ontbreken. De powerballad staat op plaats drie van de tracklist en is tekstueel wel heel erg cliché, als je daar niet te veel op let luistert hij prima weg. Het is overigens niet de enige ballad. 

Midnite City laat op deze plaat horen dat ze niet over slechte songwriter eigenschappen beschikken. De nummers zitten prima in elkaar, alleen is het allemaal een tikje te veel van hetzelfde. Voor de fans van hair metal zou ik zeggen, mocht je tijd over hebben en zin hebben in wat nieuwe muziek geef ‘Itch You Can’t Scratch’ eens een draai. Waarschijnlijk zal het beter werken live dan het hier klinkt. Het is nogmaals niet slecht, maar er zijn ook nog punten genoeg om aan te werken om de luisteraar te blijven boeien en te blijven zoeken naar een punt waarop je je als band kunt onderscheiden. Potentie zit er wel.  (72/100) (Roulette Media Records) 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ